TUZLARIJE - KULTURA

24.07.2015.
Kaleidoskop 2015
Druženje sa kubanskim umjetnicima
Tuzlarije


Ovogodišnji festival Kaleidoskop ugostio je kubanske umjetnike Raula Aquilera Perreza i Oryel Navarro Polledoa koji čine hip-hop duo Juventud Rebelde. Oni su se sinoć predstavili Tuzlacima na koncertu u parku kod Muzičke škole i ostavili su veoma dobar utisak.

Članovi grupe su danas u Atelju Ismet Mujezinović održali izložbu kao i razgovor "Umjetnost pod pritiskom", gdje su govorili o svojim iskustvima umjetničkog stvaranja pod represijom i torturom.

Tuzlarije


Ovi pioniri kubanskog hip-hopa, dolaze iz Havane, već godinama svojim umjetničkim izražajem ustrajno i beskompromisno prikazuju svu složenost života na Kubi, gdje bilo kakva kritika rigidne državne politike i stanja u društvu biva sankcionionisana i ugašena u samom začetku.

To je razlog zbog kojeg ovi vjesnici novog vremena i promjena, koje polako ali nezaustavljivo dolaze i u ovaj dio svijeta, uživaju kultni status na Kubi.

Tuzlarije


Juventud Rebelde su pioniri kubanske hip-hop scene jer se njihova njihova muzika kroz vrijeme razviljala pod uticajima funka i underground hip hopa. Sa sigurnošću se može reći da su jedni od rijetkih koji smiju kritikovati represivni režim na kubi. Zbog svojih stavova koje javno iznose kroz umjetnički izražaj, često su zatvarani i proganjani od vladajućih stuktura.

Za sebe vole reći da su freedom fighters, jer pored muzičkih javnih nastupa, organizuju izložbe i snimaju dokumentarne filmove.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice