TUZLARIJE - KULTURA

24.07.2015.
Izložba “Stara Tuzla – Srpska varoš”
Dašak prošlosti u Vladičinom dvoru
Tuzlaci su danas na poklon dobili lijep historijski program i priliku da saznaju nešto više o prošlosti našeg grada. Naime, sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, u Vladičinom dvoru u Tuzli otvorena je izložba pod nazivom „Stara Tuzla – Srpska varoš“. Autor izložbe je protojerej-stavrofor Milan Topić, a organizator Eparhija zvorničko-tuzlanska.

Tuzlarije


Izloženo je 40 panoa na kojima se nalaze fotografije, spisi i dokumenti, koji govore o tome kako je Tuzla izgledala nekada s akcentom na Srpsku varoš.

Prema riječima autora Topića, građu za ovu izložbu prikupljao je posljednjih 14 godina.

- Ja sam zapravo ljubitelj starina, a ova izložba ujedno je i zahvalnost gradu za mojih 14 godina rada. Posljednja dva mjeseca sam intenzivirao rad kako bi izložba bila danas spremna. Sakupljanje fotografija nije bio lagan posao, trebalo je truda, vremena i strpljenja. Međutim, ljubav prema Tuzli, uz pomoć Arhiva TK, NUB „Derviš Sušić“ i Grada Tuzle, učinila je posao lakšim. Izdvojio sam ono što sam smatrao da bi moglo biti najzanimljivije publici – dodao je Topić za Tuzlarije.

Za autora izložbe posebno je zanimljiv pano koji nosi naziv „Tuzlanski dragulji“, a na kojem se može vidjeti multietničnost i multikonfesionalnost Tuzle.

- Tu je zastupljena katolička crkva i jevrejska sinagoga kojih više nema. Također na tom panou se može vidjeti stari izgled Šarene džamije, potom barokni zvonik koji se nalazi na pravoslavnoj crkvi od početka njene gradnje. Zanimljiv je i izvorni oblik Turalibegove džamije - kazao je Topić.

U posljednih sto godina u Tuzli je porušen veliki broj objekata, stoga lijepa je ovo prilika da se svi prisjetimo Tuzle i njene ljepote kakva je nekada bila. Kroz izložene fotografije su sačuvane vizure našeg grada iz nekih davnih, po mnogima, ljepših vremena. Izložbu možete posjetiti svaki radni dan u vremenu od 18 do 21 sat.

Kažimo i to da je izložba privukla pažnju mnogobrojnih posjetilaca, koji su uprkos velikim vrućinama odlučili da dođu i uveličaju ovaj događaj.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice