TUZLARIJE - KULTURA

10.08.2015.
Kad kolo povedu „Modrački mornari“
Kulturno-umjetničko društvo „Modrački mornari“ iz Šerića kod Živinica osnovano je 1977. godine i djelovalo je sve do 1989. godine kada prestaje sa radom. Na inicijativu grupe mladih entuzijasta rad Društva je ponovo pokrenut 2007. godine na 30-tu godišnjicu KUD-a.

- Za naše, geografski malo, ali emotivno veliko mjesto tada se ispunila stara želja. Konačno, ponovo imamo naše kulturno-umjetničko društvo koje čuva od zaborava običaje naših predaka i tradiciju od izumiranja. Cilj našega Društva svakako je čuvanje, njegovanje i unapređivanje kulturnog blaga našeg naroda, ali očuvanje i promovisanje narodnih igara, plesova i običaja – kaže Samir Čičkušić, predsjednik KUD-a „Modrački mornari“.



KUD "Modrački mornari" je nevladina neprofitna organizacija koja okuplja građane sa područja koja gravitiraju jezeru Modrac. Udruženje trenutno broji više od osamdeset članova koji čine folklornu i muzičku sekciju i otimaju od zaborava igre i pjesme naroda Bosne i Hercegovine. Udruženje je registrovano na državnom nivou i ima mogućnost djelovanja na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a i šire.



Od obnove rada, KUD "Modrački mornari" je postigao značajne rezultate na kulturnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Nedavno su u Šerićima organizovali i Prvu međunarodnu smotru folklora na kojoj su pored domaćih, ugostili i folklorna društva iz Hrvatske i Makedonije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice