TUZLARIJE - KULTURA

09.08.2015.
Šerići kod Živinica:
Održana Prva međunarodna smotra folklora
Prva međunarodna smotra folklora, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Modrački Mornari“ iz Šerića kod Živinica, održana je sinoć na sportskom poligonu Osnovne škole „Šerići“.



- Ovo je naša prva manifestacija i nadamo se da će prerasti u tradiciju. Smotre folklora pomažu promovisanju i čuvanju bogatstva i raznolikosti folklornog nasljeđa, te pridonose stvaranju i iskazivanju višestrukih identiteta, nacionalnih i lokalnih. Pored toga, želimo da njegujemo prijateljstva i podstaknemo mlađe članove da rade to isto – rekao je za Tuzlarije Samir Čičkušić, predsjednik KUD-a „Modrački Mornari“ iz Šerića.

Tuzlarije


Program je započeo defileom učesnika od Doma kulture do centra Šerića. Potom je festival svečano otvorio Asim Aljić, načelnik opštine Živinice koji je svim prisutnim poželio dobrodošlicu. Uslijedilo je izvođenje folklornih koreografija, a pored domaćina na smotri su nastupili KUD "Racin" Kičevo, Makedonija, KUD "Podvinje" Slavonski Brod, Hrvatska, KUSD "Donja Lučka" Donja Lučka, KUD "Skokovi" Skokovi, Cazin, KUD "Dikan" Kakanj, KUD "Priluk", Priluk, KUD "Epoha" Suha i KUD "Živinice" Živinice.

Folklorne grupe su svojim nastupom oduševile mnogobrojnu publiku. Tako su mještani Šerića i njihovi gosti mogli uživati u dvosatnom programu ispunjenom pjesmama i plesovima, te bogatstvom narodnih nošnji. Već danas članovi KUD-a "Modrački Mornari" uzet će učešće na Ilidžanskom festivalu, a nakon toga u planu je gostovanje u još nekoliko gradova BiH i Hrvatske.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice