TUZLARIJE - KULTURA

08.08.2015.
OGUS
˝Derviš i smrt˝ na Starom gradu Srebreniku
U okviru manifestacije OGUS - Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik u zidinama tvrđave Stari grad Srebrenik koja se prvi puta u pisanim tragovima spominje daleke 1333. godine odigrana je duodrama "Derviš i smrt".

Tuzlarije


Duodrama "Derviš i smrt", u kojoj glume Nusmir Muharemović, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina je otvorila ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju OGUS.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Ljiljana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika - Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik - OGUS 2015

Zvanični početak manifestacije OGUS 2015 će biti upriličeno večeras 08. avgusta u 20 h programom na Ljetnoj pozornici ispred Doma kulture u Srebreniku, u okviru kojeg će nastupiti srebrenički glumci Siniša Kahvić i Damir Mašić te Ansambl "Zefir" Srebrenik.

Likovni umjetnici koji učestvuju na ovogodišnjem OGUS-u su već stigli u Srebrenik i vrijedno slikaju kako bi za sva vremena ostavili što kvalitetnija umjetnička djela. Tokom ovogodišnje manifestacije biti će upriličena izložba umjetničkih djela koja su nastala na prošlogodišnjem OGUS-u.

Tokom trajanja manifestacije OGUS 2015 Srebrenik će biti otvorena pozornica za sve ljudske umjetnosti i vještine. Osim već tradicionalnih sadržaja "Djeca slikaju svome gradu" i "Dječiji festival zabavne muzike", pop i rok koncerta, smotre folklora i pozorišne predstave, biće upriličeni programi u izvedbi "Sevdah koncept-a", zatim "Veče dijaspore", nastup plesne grupe "Rebus" iz Srebrenika kao i koncert grupe "Balsika" iz Tuzle.

Historijat manifestacije OGUS

Općina Srebrenik u saradnji sa Galerijom portreta iz Tuzle učinili su 1977. godine prve korake ka oživljavanju i promociji Starog grada Srebrenika kroz organizaciju manifestacije OGUS - Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik. U okviru ove manifestacije u Srebreniku su se susretali razni umjetnici iz Bosne i Heregovine i inozemstva dajući time nove stvaralačke impulse napuštenom gradu i tako su ga poslije mnogo vjekova ponovo vratili u život.

Srebrenik je u periodu održavanja manfiestacije OGUS otvorena pozornica za sve ljudske vještine od likovnih umjetnosti preko živopisnih narodnih rukotvorina, recitala, muzike, glume itd.

OGUS svake godine ugosti petnaestak likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Centar za kulturu i informisanje Srebrenik koji je resorno nadležan za provođenje svih aktivnosti u okviru navedene manifestacije posjeduje i Galeriju umjetničkih djela OGUS-a, sa stalnom postavkom slika, grafika i crteža umjetnika koji su do danas boravili u koloniji.

U koloniji je do sada boravilo 308 umjetnika iz raznih dijelova svijeta, Španije, Njemačke, Argentine, Japana, Čehoslovačke, SAD, Poljske, Rumunije, Kolumbije, Engleske, Italije, Meksika i svih bivših Jugoslovenskih republika.

Umjetnici koji borave u koloniji imaju zadatak da najmanje jedno umjetničko djelo ostave u Srebreniku, te na taj način doprinesu obogaćivanju fundusa galerije umjetničkih djela OGUS.

Zanimljivo o Srebreniku...



Srebrenik se u historiji prvi put pominje godine 1333. Prvi pisani dokument o postojanju ovog drevnog grada jeste povelja Stjepana II. Kotromanića od 15.02.1333., kojom on, kao bosanski Ban, Dubrovačkoj republici ustupa Ston i Rat, otvarajući trgovinske puteve Dubrovnika sa Bosnom. U to vrijeme Srebrenik je bio i prijestolnica srednjevjekovne Bosne kojom su vladali Kotromanići, utemeljivši njene najprostranije granice. Bosna se tada prostirala od Save na sjeveru, Zadra i Knina na zapadu i Herceg Novog na jugoistoku.


Glumci o predstavi

Nusmir Muharemović: "Daniel i ja smo se upoznali u Crnoj Gori, u toku priprema jedne od predstava koje smo radili kao gostujući glumci. Rad na toj predstavi bio je dobar pokazatelj da nas dvojica odlično surađujemo na sceni, glumački nadopunjujemo jedan drugog i što je najvažnije u ovom poslu imamo povjerenja jedan u drugog. Lilijana, redateljica predstave smatrala je da smo nas dvojica najbolja kombinacija za ovaj posao. Ponudila nam je suradnju i mi smo je prihvatili. Likovi iz romana Meša Selimović želja svakog velikog glumca. Igrati likove kao što su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf privilegija je ali i odgovornost. Fabula ovog romana, njeni likovi, odnosi među njima, nešto su što je opće poznato pa je samim tim i tumačenje ovih likova teže jer publika već u mašti ima sliku kako bi ti likovi trebalo da izgledaju.

- S druge strane, htjeli smo napraviti predstavu koja će dugo živjeti, koju ćemo igrati širom nekadašnje Jugoslavije. Njena prednost je u tome što je u formi duodrame, pa će je samim tim biti moguće igrati i u malim mjestima gdje naše pozorišne kuće dolaze rijetko ili nikako. Znamo da mladi, nažalost, sve manje čitaju, a pošto je ovaj komad obavezna literatura, mi ćemo im omogućiti da u roku od sat vremena upoznaju dva glavna lika ovog romana i nadam se nakon toga da požele pročitati i sam roman.

- Što se scenografije tiče, samo je u naznakama. Smatrali smo da je u formi kao što je duodrama, praviti kule i gradove na sceni zaista nepotrebno. Suština je na glumačkoj igri. Smatramo da je priča, odnos, sukob između glavna dva lika Selimovićevog romana toliko jak, pun velikih misli, filozofije i esencije života da je nepotrebno to podcrtavati. S druge strane, mnogo veći izazov za glumca je igrati na gotovo praznoj sceni.
Daniel Kovačević: - Da bi se uživalo u igri tako velikog teksta, osnovna stvar je dobra komunikacija sa kolegom koji stoji preko puta tebe. "Derviš i smrt" je roman u kojem se, koliko god puta da se pročita, svaki put otkrije neka nova stvar koja glumca inspiriše da ide dalje i da kopa dublje po ulozi koju igra. Radeći sa Nusmirom predstavu u Crnoj Gori, jednostavno sam prepoznao da sa njim kao partnerom, imam sjajnu komunikaciju koja prevazilazi razmjenu replika i ispunjavanje rediteljskih zadataka. A upravo u ovoj predstavi, koja je puna emotivnih i psiholoških nijansi, ta komunikacija i podrška među partnerima dolazi do punog izražaja, jer smo se potrudili da napravimo predstavu ogoljenu od efekata, a ispunjenu odnosom i emotivnom borbom među likovima. Za mene su i same probe uživanje i s nestrpljenjem iščekujem svako novo igranje.

A.Bjelić

Osmrtnicama ba smrtovnice