TUZLARIJE - KULTURA

07.08.2015.
Brežačkim igrama počeli Dani Velike Gospe Breške 2015
U Breškama kod Tuzle u četvrtak je započela desetodnevna manifestacija posvećena Velikoj Gospi, zaštitnici župe Breške, koju već petu godinu zaredom organizuje Udruga Društvo "Breščana" uz pomoć župe Breške. Dane Velike Gospe otvorio je dekan Tuzlanskog dekanata i župnik fra Franjo Martinović, koji je svim učesnicima zaželio dobru zabavu i ugodan boravak u Breškama.

- I ove godine pripremili smo bogat i zanimljiv program obilježavanja Velike Gospe. Narednih dana očekuje nas mnoštvo sadržaja, puno toga lijepog imamo da pokažemo, stoga pozivam sve Tuzlake da dođu u Breške i upoznaju se sa našim običajima – kazala je za Tuzlarije Svjetlana Nikolić, predsjednica Udruge „Društvo Breščana“.

Tuzlarije


Ono što je najznačajnije ove godine jeste prezentacija sedmogodišnjeg rada ove Udruge.

- Posebno ćemo se osvrnuti na susret naših članova sa papom Franjom tokom posjete Sarajevu. To je zapravo za nas i naš najveći uspjeh tokom svih ovih godina. Također, to nam je poticaj da i u budućnosti nastavimo da vrijedno radimo – dodala je Nikolić.

Manifestacija je otvorena "Brežačkim igrama" u sklopu kojih je održano takmičenje u navlačenju konopca, trčanju u vreći, nošenju jajeta u kašici i čovječe ne ljuti se.



Dani Velike Gospe nastavljaju se u petak kada će biti održana kreativna radionica oslikavanja stakla, a u Domu kulture biće priređena i izložba. Pored navedenog, do svetkovine Velike Gospe, predviđeno je takmičenje u stonom tenisu, zatim obilježavanje 7. godišnjice Udruge „Društvo Breščana“, promocija knjige „Put odrastanja“, smotra folklora i brojni drugi sadržaji.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice