TUZLARIJE - KULTURA

25.07.2005.
Predstavljamo knjigu
Srebrenica
Tarik Samarah fotograf je sasvim izuzetnoga senzibiliteta, koji je posljednjih godina gotovo potpuno posvetio temi tragedije Srebrenice.

Ova knjiga kroz osamdesetak fotografija predstavlja njegovo viđenje te tragedije, koje je vizualno „ispričano“ u svim bitnim aspektima te tragedije (masakr srebreničkih muškaraca, potraga za ostacima tijela, te obrada i sahrana tih ostataka, neopisivi bol srebreničkih žena, život u prognanickim logorima, cinično držanje međunarodnih vojnika u srebreničkoj enklavi...).

Na gotovo neshvatljiv način Samarahova fotografija uspijeva istim sredstvima, u isto vrijeme i na jednako snažan način biti – i rječit dokument i izvanredno umjetničko ostvarenje.

Uvodni tekst i epilog napisao je – pregnantno, hladno i maksimalno informativno – novinar Emir Suljagić, svjedok i stradalnik iz Srebrenice, jedan od najboljih poznavalaca ove problematike u nas i u svijetu.

U knjizi su navedena imena 7109 ubijenih Srebreničana. Objavljeni su podaci koji su nam bili dostupni do trenutka objavljivanja ove knjige

Sadržaj:

• Genocid
• 11/07/95
• Grafiti
• Epilog
• 7109 ubijenih
• Bilješka o autoru

Kupovinom ove knjige podrzite projekt kojim nam je namjera dokumentirati stradanja u Srebrenici te ih pribliziti domacoj i medjunarodnoj javnosti (buduci je knjiga uradjena dvojezicno).

Cijena knjige je 80, 00 KM po primjerku.

Synopsis d.o.o.
Kralja Tvrtka 9, 71 000 Sarajevo, BiH
Tel: +387 33 557-661
Fax: +387 33 557-660
Mob: 061/15 75 95

e-mail: [email protected]

Osmrtnicama ba smrtovnice