TUZLARIJE - KULTURA

05.08.2015.
70. rođendan GKUD ˝Bosna˝
Promovisana monografija ˝Hronika jedne ljubavi˝
Promocijom monografije "Hronika jedne ljubavi" autora Sinana Alića, Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Bosna“ iz Tuzle obilježilo je svoj 70. rođendan. Promocija je održana u Ateljeu "Ismet Mujezinović", a o djelu su govorili Sinan Alić, Vitomir Pavlović, Zlatko Dukić i gradonačelnik Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Autor Alić je po drugi put napisao historiju „Uče“/“Bosne“. Prvi put je to bilo 1985. godine povodom obilježavanja 40-godišnjice i sada 2015. godine. Nova monografija svjedoči o jednom amaterskom društvu, ali istovremeno govori i o nekim vremenima koji su članovi preturali preko svojih leđa, pa čak i jedan rat.

- Obzirom na prethodna iskustva, bio sam hroničar svih značajnijih uspjeha ovog Društva, imao sam više vremena, kompjuter umjesto pisače mašine, obimniju dokumentaciju na uvidu, dosta fotografija i na koncu konsultovo sam se sa širim krugom ljudi. Dakle, ova monografija pokriva 70 godina rada ovog Društva – kazao je Alić za Tuzlarije.

Društvo „Mitar Trifunović Učo“ tokom agresije na BiH, 1993. godine, mijenja ime u Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Bosna“.

- Od tada pokazuje rađanje, rast i stasanje ovog Društva u respektabilan folklorni ansambl. Najvredniji dio ove monografije su imena članova kao i svih onih koji su kročili u prostorije Društva, njih više od 3.000. Vjerujem da nismo obuhvatili sva imena, ali za početak, ovo je dovoljno da neko nastavi rad i pribilježi sve članove u nekom drugom istraživanju. Tu je i više od 200 fotografija na kojima se može identificirati nekoliko stotina „Učinih“ i „Bosninih“ amatera– dodao je Alić.

Oduševljenje povodom štampanja monografije nije krio ni Nedim Pirić, predsjednik GKUD „Bosna“.

- Ovo je vrlo značajan događaj za naše članove i svi smo sretni što je monografija ugledala svjetlo dana. S velikim nestrljenjem smo čekali ovu promociju i prilika je to za sve nas u Tuzli, ali i one u dijaspori, da se podsjete na dane provedene u ovom Društvu. Posebno smo ponosni na naše najmlađe na kojima svijet ostaje. Oni će predstavljati ovaj ansambl tokom svih narednih godina i čuvati kontinuitet rada kroz igru i pjesmu – istakao je Pirić.

U monografiji se pominje ime pokojne Gordane Perić, čiji je kompletan život bio vezan za „Uču“. Kao sekretar društva iza sebe je ostavila obimnu i dobro sređenu građu. Autor Alić se također zahvalio članovima koji su ustupili svoje fotografije i isječke iz novina. Među njima su: Vesna Mečević, Hasan Smajlović, Vahid Čamdžić, Mila Roki, Džemal Hadžihaasnović, Dragoljub Todorović, Enver Hanušić, Nikola Slavuljica, Vesna Poje, Ivanka Sprečić, Sadika Alispahić, Alis Sarihodžić....

Pogledajte kakva je atmosfera vladala tokom promocije.



Specijalni gosti promocije bili su umjetnici iz Kube Raula Aquilera Perreza i Oryel Navarro Polledoa, a nakon promocije upriličeno je druženje u dvorištu Ateljea "Ismet Mujezinović".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice