TUZLARIJE - KULTURA

03.08.2015.
Čuvari izvorne tradicije iz Srebrenika:
Zvucima zurli uveseljavaju svečanosti
Četvoricu penzionisanih rudara iz Srebrenika Mehmedaliju Osmanovića (60), Zuhdiju Husejnovića (61), Aliju Delića (63) i Nuriju Tursunovića (75) okupljenih u grupu „Srebrenički izvori“ osim hljeba sa sedam kora spojila je i ljubav prema izvornoj muzici, specifičnoj za ovo područje.

Defile učesnika na smotri folklora u mjestu Babići kod Gračanice održanom protekle sedmice predvodili su i njih četvorica sa svojim instrumentima.



- Sviramo bubnjeve i zurle pa nas ljudi zovu na razne svečanosti. Kada se spoje ta dva instrumenta krene pjesma i svi zaboravimo na svakodnevne brige, kaže vođa grupe Mehmedalija Osmanović dodajući da se ponekad i zaradi, ali ne kao u prijašnjim vremenima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Zurla je drveni narodni puhački instrument s dvostrukim udarnim jezičkom tipa oboe koje je prisutno u folklornoj tradiciji Makedonije, Srbije, Turske, Albanije, kao i Bosne i Hercegovine, te mnogim drugim zemljama, gdje može imati vrlo različita imena kao što su ghaiti, rhaiti, Shawm, Mizmar...

Zurla, koja se najčešće svira u paru, izrađuje se od orahovine ili šljivovine, a instrument se sastoji od tri osnovna dijela: piska, drvene cijevi i slavića, odnosno posebnog šupljeg drvenog dijela koji se postavlja na cijev instrumenta. Iako je zurla vrlo česta u romskoj i turskoj muzičkoj tradiciji, ona je orijentalnoga porijekla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice