TUZLARIJE - KULTURA

03.08.2015.
Održana premijera filma ˝Film u boji˝ u Tuzli i Herceg Novom
Tuzlarije


"Film u boji" je sinoć imao dvije premijere, jednu u okviru Hercegnovskog filmskog festivala i drugu u okviru tuzlanskog Ethno festivala u Bosni i Hercegovini, gdje je prikazan u prepunoj sali Kuće plamena mira. Priliku da vidi film imala je publika iz preko 15 evropskih zemalja svijeta koji su ujedno i gosti Ethno festivala, ali i domaća publika.

Film se bavi predrasudom glavnog protagoniste. Njegovi pravi ljubavni problemi počinju tek onda kada sretne pravu ljubav. "Film u boji" je ujedno i diplomski film reditelja Milutina Darića – Dake na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju, u klasi profesora Nikole Vukčevića. Scenarij za film je pisala Stela Mišković, direktor fotografije je Željko Bracanović Kokos, montaža Srđana Stanojevića, muzika Aleksandre Radunović Popaj, scenografija Maje Cakalović, dok kostim potpisuje Sandra Dekahić.

Tuzlarije


Glavne uloge tumače glumci iz Bosne i Hercegovine Riad Gvozden i Amila Terzimehić.

Ekipa koja je realizovala ovaj film je okupljena iz svih država bivše Jugoslavije. Film je, u okviru projekta "Identitet", podržalo Ministarstvo nauka Crne Gore.

Reditelj Milutin Darić – Daka je gost Ethno festivala u Bosni i Hercegovini, koji organizuje Udruženje "akustikUm – Muzička omladina JMBH" u Tuzli. Reditelj trenutno snima dugometražni dokumentarni film o orkestru BalsiKa kojim upravlja akustikUm. Snimatelj filma "BalsiKa" je crnogorski slikar Jovan Milošević.

Reditelj Milutin Darić, se zahvaljuje domaćinima i organizatorima festivala, na gostoprimstvu i pomoći pri realizaciji dokumentarnog filma "Balsika" i čast mu je što je dio ovako velike porodice.

Osmrtnicama ba smrtovnice