TUZLARIJE - KULTURA

01.08.2015.
Babići kod Gračanice
Šarenilo narodnih nošnji na folklornoj smotri
Po uzoru na mnogobrojne smotre koje se održavaju širom Bosne i Hercegovine, u mjestu Babići kod Gračanice sinoć je upriličena III Međunarodna smotra folklora, a u sklopu manifestacije Dani Babića 2015. Tradicija je to koja se njeguje već petu godinu u organizaciji Udruženja mladih ´´Sijedi krš´´ iz ovog mjesta.





- Manifestacija Dani Babića započela je u junu održavanjem Mahalske lige u malom nogometu, a nastavljena je dešavanjima i kulturnim događajima u mjesecu ramazanu. Na red je došla i smotra folklora na kojoj smo ugostili mnoga kulturno-umjetnička društva. Većina društava je veoma aktivna, a neki od njih su osvajali i značajne nagrade – kazao je za Tuzlarije Muharem Šehić, predsjednik UM „Sijedi krš“.

- Uz domaćina, na smotri folklornog stvaralaštva učestvovalo je deset kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to: KUD „Zdenac“ Hrvatska“, Udruženje mladih „Tinja“ Srebrenik, KUD „Svjetlost Ratkovići – Čelić, UG „Izvor“ Škahovica, KUD Mladost „Malešići“, KUD „2. Juni“ Stanić Rijeka, KUD „Sjenina – Sjenina rijeka“ Sjenina, UG „Jošak“ Piskavica, OKC „Bosna Art“ Stjepan Polje i KUD „Mirsad Sinanović“ iz Donje Orahovice.

Tuzlarije


Ovogodišnji program manifestacije Dani Babića zaokružit će sportske igre, turnir u fudbalu, odbojci na pijesku, paintball turnir i igre bez granica: trčanje u vrećama, bacanja kamena s ramena, navlačenja konopca) na izletištu Vis u subotu, 01.08.2015.godine od 12 sati.

Inače, Udruženje mladih „Sijedi krš“ Babići je osnovano u oktobru 2009.godine. Trenutno broji 100 članova i za kratak vremenski period, zahvaljujući ozbiljnom pristupu većeg broja članova i volonterskom radu, veoma uspješno su realizovani brojni projekti.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice