TUZLARIJE - KULTURA

17.08.2015.
Kuća plamena mira
Danas počinje 2. Likovna kolonija ˝Slovenci u Tuzli˝ 2015.
Tuzlarije
Foto: Arhiva


U Kući plamena mira od ponedjeljka 17.08. do subote 22.08. 2015. godine održat će se druga po redu likovna kolonija "Slovenci u Tuzli" pod pokroviteljstvom Saveza slovenačkih društava u BiH "Evropa Zdaj" i Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

U okviru svog djelovanja kolonija će okupiti 12 umjetnika iz regije i šire koji će u nesvakidašnjoj stvaralačkoj atmosferi razmijeniti iskustva, ostvariti kontakte i stvarati likovna djela. Druga likovna kolonija "Slovenci u Tuzli" počinje u ponedjeljak, a završava u subotu otvaranjem izložbe slika učesnika kolonije. U kulturnom programu učestvovat će Vokalna skupina "Kronce" Novog Mesto iz Slovenije pod vodstvom dirigentice Alenke Novak i Ženski zbor "Slovenčice" iz Tuzle pod vodstvom dirigentice Lejle Mulaosmanović.

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava s umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i šire. Drugom likovnom kolonijom nastojimo postaviti temelje za uspješan razvoj jedne manifestacije koja će prerasti u tradiciju i simbol značaja likovne umjetnosti u Tuzli, te učvrstiti stub suradnje između BiH i Republike Slovenije.

Sponzori ovogodišnje likovne kolonije su Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po Svetu, Grad Tuzla, BH Telecom i Hotel Tuzla.

Pozivamo sve zainteresovane građane da dođu u Kuću plamena mira družiti se sa sudjelovateljima likovne kolonije, kako bi naučili nešto novo i razmijenili vlastita iskustva.

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla djeluje već punu 21 godinu u Tuzli i svojim radom se afirmiralo u Bosni i Hercegovini i u Republici Sloveniji. Udruženje se aktivno uključuje u događaje na lokalnom nivou, te svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi jačanju veza i međusobnog razumijevanja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. U sklopu Udruženja, uz dopunsku nastavu slovenskog jezika i kulture, aktivno djeluje Ženski pjevački zbor "Slovenčice" i likovna sekcija, kroz čiji aktivan rad se Udruženje afirmiralo na polju kulture u gradu i šire. Savez slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini "Evropa Zdaj" i Udruženje građana slovenačkog porijekla u Tuzli uspješno surađuju više puta godišnje na okupljanjima slovenskih zborova u Bosni i Hercegovini, taborenjima i druženjima učenika koji pohađaju nastavu slovenskog jezika diljem BiH, te je ovo izvrsna prilika da se razmjeri tih druženja još prošire.

Likovna sekcija Udruženja uspješno radi i stvara već dugi niz godina, što potvrđuju bojne izložbe u BiH i Sloveniji. Za 13 godina postojanja ogranizirano je 19 izložbi. Izlagali su svake godine najmanje jedanput u Tuzli, tri puta u Sarajevu te po jedanput u Prijedoru, Ljubljani i Velenju.

Učesnici likovne kolonije "Slovenci u Tuzli" 2015:
- Nada Pia Bajlo, Zadar
- Tatjana Bosnić, Banja Luka
- Nada Dobnik, Tuzla
- Dragan Gačnik, Zenica
- Marijana Gregl-Bikar, S. Karlovci, Novi Sad
- Melada Huseinagić, Tuzla
- Borka Jokić, Tuzla
- Ivan Kosmos, Split
- Davor Mešić, Ljubljana
- Stanka Novković, Zagreb
- Zvonko Ostojić, Kakanj
- Vlatko Zimmer, Tuzla