TUZLARIJE - KULTURA

16.08.2015.
Kulturno-umjetničko društvo Živinice
Tradicija duga 36 godina
Folklor spaja ljude, a ples i pjesma ih nadahnjuju. Tako je oduvijek i u Živinicama. Davne 1946. godine osnovano je Kulturno-umjetničko društvo pod nazivom Živinice. U okviru Društva djeluju razne sekcije: folklorna, muzička, recitatorska i dramska.- Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izraz, jer se kroz folklor ogleda istorija i tradicija te zemlje, pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora. Otuda je veliki značaj KUD Živinice na očuvanju tradicije svog kraja, kao i ispoljavanje raznih folklornih sadržaja tokom dugog niza godina - navode iz ovog KUD-a.Od 1970. godine dramska sekcija prerasta u amatersko pozorište, kao i gradski hor, nakon čega dolazi do kratkog prekida u radu društva, kao posljedica smjene generacija. Već 1979. godine grupa živiničkih entuzijasta nastavlja rad folklorne, muzičke i recitatorske sekcije društva, u cilju njegovanja bosanske kulturne baštine i kulturnih znamenitosti.

Uprkos ratnim dešavanjima u BiH, KUD Živinice se ne gasi, već svoj rad nastavlja smanjenim intenzitetom. Članovi ovog folklornog društva su i redovni učesnici međunarodnih festivala.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tokom proteklih godina KUD Živinice je izgradio svoj duh, stil igre, držanja i harmoničnosti originalnih koreografija u širokom repertoaru igara iz BiH, sa Kosova, Čobanske igre, igre iz Slavonije, Linđo, Glamoč, Begovske igre, Šopske i Starogradske igre.

S.P.

Osmrtnicama ba