TUZLARIJE - KULTURA

29.08.2015.
Kudovi Priluk i Suha:
Folkloraši živiničkog kraja
Ovoga ljeta ekipa Tuzlarija je posjetila nekoliko smotri folklora u Tuzlanskom kantonu, a danas vam predstavljamo kulturno-umjetnička društva iz Priluka i Suhe kod Živinica.

Kulturno umjetničko društvo Priluk datira još iz 1992. godine. Svoje djelovanje prekida nakon tri godine, tačnije 1995. Ponovo počinje sa radom 2011. godine, a traje i danas. KUD Priluk broji 48 članova. U prvoj postavi ima 25 članova, dok u drugoj svoje folklorno umijeće pokazuju 23 člana. Među najmlađima su djeca od pet godina.

Tuzlarije


Na repertoaru Društva nalazi se pet koreografija među kojima su i popularne "Igre iz Povardarja´" i "Bošnjačke igre". Članovu KUD-a do sada su nastupali na nekoliko festivala širom BiH, a posebno su ponosni na nastupe u Beyşehir Göl festival u Turskoj i festivalima u Ohridu i Strugi (Makedonija). Svake godine upriliče i cjelovečernji koncert gdje budu pozvana i ostala kulturno-umjetnička društva iz zemlje i regije.

Pogledajte koreografiju "Bošnjačke igre iz srednje i istočne Bosne".



Kako su nam kazali iz KUD-a Priluk, za sada ovo Društvo ima samo folklornu sekciju, a u narednom periodu planiraju da oforme još neke kako bi se omladina iz Priluka bavila lijepim stvarima.

Kulturno-umjetničko društvo „Epoha“ iz Suhe jedno od najmlađih folklornih društava na području Tuzlanskog kantona. Počelo je sa radom u februaru 2014. godine i okuplja 60 članova. Pored folklora, članovi ove skupine imaju i dramsku i muzičku sekciju. Za nešto više od godinu dana postojanja već su uspjeli zabilježiti niz uspješnih nastupa.

Pogledaje njihovu koreografiju „Gradske igre iz Sarajeva“.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice