TUZLARIJE - KULTURA

29.08.2015.
Kudovi Priluk i Suha:
Folkloraši živiničkog kraja
Ovoga ljeta ekipa Tuzlarija je posjetila nekoliko smotri folklora u Tuzlanskom kantonu, a danas vam predstavljamo kulturno-umjetnička društva iz Priluka i Suhe kod Živinica.

Kulturno umjetničko društvo Priluk datira još iz 1992. godine. Svoje djelovanje prekida nakon tri godine, tačnije 1995. Ponovo počinje sa radom 2011. godine, a traje i danas. KUD Priluk broji 48 članova. U prvoj postavi ima 25 članova, dok u drugoj svoje folklorno umijeće pokazuju 23 člana. Među najmlađima su djeca od pet godina.

Tuzlarije


Na repertoaru Društva nalazi se pet koreografija među kojima su i popularne "Igre iz Povardarja´" i "Bošnjačke igre". Članovu KUD-a do sada su nastupali na nekoliko festivala širom BiH, a posebno su ponosni na nastupe u Beyşehir Göl festival u Turskoj i festivalima u Ohridu i Strugi (Makedonija). Svake godine upriliče i cjelovečernji koncert gdje budu pozvana i ostala kulturno-umjetnička društva iz zemlje i regije.

Pogledajte koreografiju "Bošnjačke igre iz srednje i istočne Bosne".Kako su nam kazali iz KUD-a Priluk, za sada ovo Društvo ima samo folklornu sekciju, a u narednom periodu planiraju da oforme još neke kako bi se omladina iz Priluka bavila lijepim stvarima.

Kulturno-umjetničko društvo „Epoha“ iz Suhe jedno od najmlađih folklornih društava na području Tuzlanskog kantona. Počelo je sa radom u februaru 2014. godine i okuplja 60 članova. Pored folklora, članovi ove skupine imaju i dramsku i muzičku sekciju. Za nešto više od godinu dana postojanja već su uspjeli zabilježiti niz uspješnih nastupa.

Pogledaje njihovu koreografiju „Gradske igre iz Sarajeva“.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.