TUZLARIJE - KULTURA

28.08.2015.
Dom književnosti, petak 28.08.
Promocija romana ˝Ognjena godina anarhiste Gabrijela˝
Tuzlarije - Dom književnosti


U izdanju Izdavačke kuće "Paun & Co." Tuzla, objavljen je novi roman, "Ognjena godina anarhiste Gabrijela" – 1. dio, bosansko-hercegovačkog autora Damira Omeragića (alias Dado Staks). Roman je objavljen kao prvi dio istoimene trilogije i prvo je prozno djelo ove vrste koju je napisao Damir Omeragić.

Promocija knjige će se održati u Domu književnosti u Tuzli (Soni trg) u petak, 28. avgusta sa početkom u 19.00 sati.

Promotori knjige su Nihad Mešić River -književnik, Alma Omeragić - urednica IK "Paun&Co." Tuzlai autor -Dado Staks.


TuzlarijeBilješka o piscu:
Dado Staks
(Damir Omeragić, rođen 1971. godine u Sarajevu) bavi se pisanjem od 18. godine. U ratu u BiH radio za RTV Sarajevo, a jedno vrijeme i kao "fikser" za strane TV-ekipe. Od 1995. kontinuirano radi kao prevodilac za međunarodne organizacije i simultani prevodilac na međunarodnim konferencijama i seminarima.

Jedna kratka priča objavljena u Francuskoj. Zbirka kratkih priča, "Crne ovce Solomonove", objavljena 2004. godine kao samostalno izdanje.

Oženjen, bez djece, ali s pudlicom. Trenutno sa prebivalištem u Briselu, u svojstvu "žene diplomate".


Osvrt na roman
"Ognjena godina anarhiste Gabrijela V." Dade Staksa


Desetak godina nakon objavljivanja prve knjige kratkih priča "Crne ovce Solomonove", kojom je pokazao da zna i da može i naveo nas da pomislimo da bi, pored kratkih priča, Dado Staks (alias Damir Omeragić) mogao u nekoj budućnosti ponuditi dužu književnu formu, pred nama je ove 2015. godine njegova druga knjiga.

Druga knjiga Dade Staksa je, očekivano za one koji su čitali "Crne ovce Solomonove", vrlo zanimljiv roman! Knjiga je to koja zavodi čitatelja svojom zanimljivom pričom na tragu špijunskih i akcionih romana i filmova, provokativnošću koja uključuje eksplicitne opise seksualnih veza među junacima i nasilje, vezom sa stvarnošću u današnjem svijetu i Bosni i Hercegovini, humorom i ležernošću. Dado nas vodi do Afrike, vraća nas u sedamdesete godine prošlog vijeka, pa nas ponovno baca u uzavrelu situaciju bosanskohercegovačke današnjice u kojoj se prelamaju interesi njenih stanovnika, stranih tajnih službi i modernih nadrivjerskih misionara, još više komplicirajući zaplet u zemlji koja je samo po sebi zapetljana.

U štivu dugačkom preko 400 stranica nema mnogo ponavljanja i viškova.Radnja je zanimljiva, likovi su nesvakidašnji, zapleti originalni, iako se ponekad čini da autor pretjeruje s ironičnim odmakom od apsurdnosti realne političke i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini prikazujući je haotičnijom nego što jeste. Ili je možda Staks, ipak, preveliki optimista?

U "Ognjenoj godini anarhiste Gabrijela V." nema "pozitivnih likova", svi su manje-više skloni nasilju, prevarama, nevjeri, čak i ako nastoje da izmijene ovaj svijet revolucionarnim i/ili terorističkim metodama. Negdje na kraju su po Staksu takva nastojanja besmislena i tragikomična, premda junacima ove knjige dobre zabave i adrenalina ne nedostaje.

Dado Staks (Damir Omeragić) je uspio napisati vrlo zanimljiv i ekspresivan roman u kojoj je svaka sličnost sa stvarnim likovima slučajna. Ili je, ipak, namjerna? Završava li se roman hepiendom ili tragično? Neka to čitateljice i čitatelji otkriju sami. Ima se šta čitati.

Nihad Mešić River
Tuzla, 28.2.2015.


Osmrtnicama ba smrtovnice