TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2015.
Saopštena imena romana koji su u užem izboru za Nagradu ˝Meša Selimović˝
Tuzlarije


Romani koju su ušli u uži izbor za Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014. godini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori su Kuća sjećanja i zaborava - Filip David, Utjeha noćnog neba - Dževad Karahasan, Blue moon - Damir Karakaš, Devet - Andrej Nikolaidis, Brdo - Ivica Pretenjača, saopštio je na danas održanoj press konferenciji predsjednik žirija Enes Karić.

Akademik Karić izrazio je zadovoljstvo brojem romana koje su selektori svake zemlje predložili, drago mu je da je romana sve više, da se piše, jer kako reče "što je više romana manje je ratova".

Žiri u sastavu akademik Enes Karić, akademik Julijana Matanović, književnik Hadžem Hajdarević, književni kritičar Vladimir Arsenić i književnik Milorad Popović, donijet će odluku koji će roman dobiti Nagradu "Meša Selimović" koja će biti dodijeljena na 15. Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" koji će biti održani od 2. do 5. septembra 2015. godine u Tuzli.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da će Susreti biti i u znaku obilježavanja godišnjica rođenja značajnih književnika. Planirano je obilježavanje 150 godina od rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića, 110 godina od rođenja Hasana Kikića, 100 godina od rođenja Branka Ćopića i 90 godina od rođenja Derviša Sušića.

Uz ova obilježavanja najavljen je i niz promocija, književnih večeri i drugih zanimljivih sadržaja za ljubitelje pisane riječi.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice