TUZLARIJE - KULTURA

25.08.2015.
Večeras počinje ˝Pozorište bez granica 2015˝:
Festival otvaraju gosti iz Vinkovaca
Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana "Pozorište bez granica 2015" počinje večeras i trajat će do subote 29. augusta.

Tradicionalno ovaj kulturni događaj već 15. put organizuje Draft Teatar iz Tuzle koji će ove godine ugostiti amaterska i profesionalna pozorišta iz Hrvatske, Slovenije i Kosova.

Festival će večeras na otvorenoj ambijentalnoj sceni Ateljea "Ismet Mujezinović" otvoriti predstava u koprodukciji Gradskog kazališta "Joza Ivakić“ i Kazališta "Nova scena" Vinkovci (Hrvatska).

Tuzlarije


Oni će izvesti predstavu “Čehov na kvadrat”, komediju u kojoj se događaji iz Čehovljevih jednočinki ´´Prosidbe´´ i ´´Medvjeda´´ u paralelnoj igri svjetla i sjene odvijaju u isto vrijeme na istoj sceni. Ova predstava pruža publici jedinstvenu mogućnost da u jednoj pozorišnoj predstavi pogledaju čak dvije komedije i nasmiju se do suza.

Autor: Anton Pavlovič Čehov. Reditelj: Vladimir Andrić. Zorko Bagić, Bruno Vendling, Andrijana Raguž, Željko Mandić, Ilija Červen, Andrija Badžek.

Do kraja festivala publika će imati priliku vidjeti predstave: 26.08.: "Dvije" (Amaterska družina Vodice, Hrvatska), 27.08.: "Ne šetaj se gola" (Draft Teatar, Tuzla), 28.08.: "Predigra" (Teatar Harlekin Postojna, Slovenija) i 29.08.: "Trojan women" (Theatre and Movie House AKT Priština, Kosovo).

Festival je dio manifestacije Ljeto u Tuzli, a ulaz na sve predstave koje počinju u 20.20 h u Ateljeu “Ismet Mujezinović” je slobodan. U slučaju kiše predstave će se igrati u unutrašnjem dijelu Ateljea.

Priredio(la): Press tim “PBG 2015”