TUZLARIJE - KULTURA

26.07.2005.
Supertalenti Dženana Šehanović, pijanistica iz Tuzle
Primili je na Muzičku akademiju u 14. godini
Bila primljena na čuveni Mocarteum u Salcburgu, ali nije imala sredstava za školovanje

Četrnaestogodišnja pijanistica iz Tuzle Dženana Šehanović od oktobra će biti redovna studentica Muzičke akademije u Zagrebu. Na ovu akademiju primljena je kao vanredantalent, a njen prijemni ispit bio je prilika da pred eminentnim muzičkim stručnjacima pokaže svu raskoš muziciranja na klaviru.
- Muzička škola u Tuzli godinama je rasadnik izuzetnih muzičkih talenata koji trenutno po svijetu usavršavaju svoje znanje. No, Dženana Šehanović je posebna, o čemu najbolje govori podatak da je sa samo četrnaest godina postala studentica Muzičke akademije u Zagrebu, i to u klasi profesora Stanetija, inače šefa Odsjeka klavira.
Ugledni svjetski muzički pedagog prof. Kemerlinger, koji na Akademiju u Zagrebu, kao vanjski saradnik, dolazi jednom mjesečno, uzeo je Dženanu među četiri studenta s kojima će posebno raditi - kazala nam je direktorica Srednje muzičke škole u Tuzli Nedžmija Omerčehajić, inače profesorica u čijoj klasi trenutno uči Dženana.
Iako je Dženana kao desetogodišnjakinja bila primljena na Mocarteum školu u Salcburgu, zbog materijalne situacije u kojoj se nalazi njena porodica nije mogla otići na školovanje u tu prestižnu muzičku ustanovu.

Oprostili polovinu školarine

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Dženani su u startu oprostili plaćanje polovine iznosa školarine, koju je obavezan plaćati svaki strani student. Njeni profesori u Tuzli tragaju za stipendijom koja bi joj omogućila nesmetan boravak u Zagrebu.

Čestitke u Zagrebu

- Istovremeno ću studirati, ali i u Tuzli završavati ostatak Srednje muzičke škole. Vjerujem da ću opravdati povjerenje i svojih profesora u Tuzli i profesora iz Zagreba koji su mi, nakon što sam odsvirala svoj prijemni ispit, svi odreda čestitali - kazala nam je Dženana.

Priredio(la): Tuzlarije / avaz                


Osmrtnicama ba smrtovnice