TUZLARIJE - KULTURA

02.09.2015.
Danas u Atelju Ismet Mujezinović:
Prisjećanjem na Derviša Sušića počeli Književni susreti

Obilježavanjem devedeset godina od rođenja književnika Derviša Sušića počeli su 15. Književni susreti "Cum grano salis" u Tuzli. U pozdravnom govoru gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prisjetio se poteškoća koje su pratile osnivanje Književnih susreta.

Tuzlarije


Bilo je dosta onih koji su sumnjičavo vrtjeli glavom na ideju da se na jednom mjestu okupljaju pisci iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na kojima će se dodijeliti nagrada za najbolji roman u prethodnoj godini. Selektori iz svake zemlje predlažu romane za vrijednu nagradu “Meša Selimović” napisanih na različitim ali svima razumljivim jezicima.

Punih petnaest godina održavanja pokazalo je da Književni susreti imaju svoje poklonike te da se mnogi ljudi, čija su imena značajna kada je u pitanju pisana riječ, rado odazovu i borave u Tuzli, bilo kao selektori, članovi žirija, pisci, književni kritičari, izdavači ili jednostavnbo rečeno, svi koji vole prisustvovati brojnim promocijama, književnim večerima i ostalim zanimljivim sadržajima koji prate Književne susrete.

Nakon što je Imamović Književne susrete zvanično proglasio otvorenim, prisutnima se obratio Mustafa Sušić, kako u ime porodice Sušić, tako i kao rukovodilac Doma mladih i Doma književnosti u Tuzli.

Tuzlarije


Rekao je da je zahvalan jer je dio sadržaja Književnih susreta posvećen književniku Dervišu Sušiću (inače njegovom amidži). U Domu književnosti jedna soba posvećena je Dervišu Sušiću, tu su izloženi mnogi zanimljivi predmeti. Podsjetio je Mustafa Sušić i na rad Derviša Sušića kada je dramaturgija u pitanju. Predstava “Ja, Danilo”, rađena prema Sušićevom poznatom romanu izvodila se u bivšoj zemlji na svom važnijim scenama. Uradio je brojne drame, "Veliki vezir", "Jesenji cvat", "Ne čekajući Mijata", "Bujrum", "Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, neke su od njih, a mnogi će se sjetiti i TV serije “Tale”, kao i drama za djecu.

Teško je nabrojati šta je sve uradio Derviš Sušić, kojeg zbog aktuelnosti i sada, 25 godina nakon smrti, treba čitati.

Mustafa Sušić je pročitao i par citata Derviša Sušića, a jedan glasi:

“Tuzla i moja spisateljska biografija isprepleteni su toliko da više ne znam tačno ni koje mjesto da imenujem kad me pitaju gdje sam rođen – književno – u Tuzli, u to sam siguran.”

Nakon Mustafe Sušića govorio je Hadžem Hajdarević ističući jednu ružnu pojavu podjele pisaca, i to ne podjelu po načinu i kvalitetu rada nego po političkim stavovima. Derviš Sušić, čovjek iza kojeg su brojna djela, često je bio žrtva. Sušić je bio u grupi antifašista, atifašizam je u svakom slučaju pozitivan stav, način življenja ali u vremenu podjela, u nekim krugovima i danas bolje kotiraju pisci koji su besramno sarađivali i očijukali sa fašistima, nacionalistima i književni dar trošili na političko interesne poslove.

Tuzlarije


Hajdarević je govorio i o devedesetim godinama prošlog vijeka, kada su počela nacionalistička previranja, vremenu kada je Derviš Sušić pisao u Oslobođenju o mnogim negativnim pojavama upozoravajući na šta to sve može izaći ali bez prave reakcije.

U ratno vrijeme, posthumno je objavljen roman Derviša Sušiča “Čudnovato” koji govori o Bosni u 16. vijeku, koji je ostao dosta nezapažen, a kojeg Hajdarević preporučuje svima, da pročitaju u znak sjećanja na čovjeka koji je pripadao časnoj grupi pisaca, ističući da pisci žive dok se čitaju.

Obilježavanju devedeset godina od rođenja Derviša Sušića, održanom danas u Ateljeu Ismet Mujezinović, prisustvovali su i brojni učenici Gimnazije “Meša Selimović” čime su se u jednom lijepom književnom događaju “susrela” tri velika čovjeka.

Danas je planirana i promocija novog romana Gorana Samardžića "Zimski zagrljaj" kao i književno veče sa Zoranom Ferićem.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice