TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2015.
15. Međunarodni književni susreti ˝Cum grano salis˝
Dobitnik nagrade ˝Meša Selimović˝ je Filip David
Tuzlarije
Predsjednik žirija Enes Karić i dobitnik nagrade Filip David


Žiri u sastavu akademik Enes Karić, akademik Julijana Matanović, književnik Hadžem Hajdarević, književni kritičar Vladimir Arsenić i književnik Milorad Popović odlučili su da nagradu “Meša Selimović” dobije Filip David za roman “Kuća sjećanja i zaborava”. Saopštio je to predsjednik žirija Enes Karić na svečanosti održanoj u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Tuzlarije
Članovi žirija


Podsjećamo da su romani koju su ušli u uži izbor za Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman
Enes Karić: Odluka je bila 3:2 ali nakon tri dana rada je usaglašena. Pitanje zašto? Vidite, knjiga gospodina Filipa Davida pogađa ovo što se danas dešava u Evropi, izbjeglice, posmatranje svjeta, tragedija, kakva će biti budućnost, postoje varnjičenja među svjetovima, o svemu tome govori knjiga gospodina Davida. Većina glasova je bila usmjerena prema tome da ovom velikom piscu dodjelimo nagradu jer čini mi se da se ni jedan roman ne fokusira na bit, znakove, rekao bih i duhovne poruke vremena kao ova knjiga, kazao je Enes Karić.
objavljen u 2014. godini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori: Kuća sjećanja i zaborava - Filip David,  Utjeha noćnog neba - Dževad Karahasan,  Blue moon - Damir Karakaš,  Devet - Andrej Nikolaidis,  Brdo - Ivica Pretenjača.

Prema riječima akademika Enesa Karića, žiri je imao vrlo težak zadatak, u najuži izbor su ušli romani "Kuća sjećanja" Filipa Davida i "Utjeha noćnog neba" Dževada Karasahana, pa su se na kraju odlučili za roman Filipa Davida.

Tuzlarije


Pisac iz Srbije, Filip David, bio je izuzetno obradovan kada je čuo da je on dobio nagradu.
Filip David: Drago mi je što mi je nagrada dodeljena u Bosni, Tuzli, jer moj roman govori o stradanju, nesrećama i kako ih prevladati. Najbolje su to osetili ljudi sa ovog tla, ne samo u ovom ratu, a naročito u poslednjem, oni će to najbolje i razumeti i to mi puno znači, posebno što je Tuzla zahvaljujući i gradonačelniku održala tu nadu da zajedništvo može i mora opstati.
Smatra da je svaki roman u konkurenciji izuzetno vrijedan te se slaže sa mišljenjem jednog od dobitnika nagrade, Miljenka Jergovića, koji je rekao: "Ja mislim da je nagrada Meša Selimović najknjiževnija književna nagrada na prostoru bivše Jugoslavije. A najknjiževnija nagrada je zbog toga jer ne postavlja sebe u okvire državnih granica, nego postavlja sebe u okvir međusobno razumljivih jezika. To je jedina takva nagrada i to je zapravo tako velika i važna stvar. To na neki način Tuzlu čini središtem svijesti o književnosti južnih Slavena".

O Tuzli, kao gradu u kojem je moguće i ostvaruje se ono što se u drugim ne može ni pomisliti, govorio je i ovogodišnji dobitnik ističući da rado dolazi u Tuzlu i da se u Tuzli jedino sreće sa piscima regiona.

Tuzlarije
Divanhana


Organizatori su se potrudili da predstave manifestaciju kao sinergiju književne, likovne ali i muzičke umjetnosti, tako da je sa tri numere nastupio sastav Divanhana, a tuzlanski glumci su se potrudili da prisutnima pokažu kako su izgledali i govorili historičar Lajoš Taloci, pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević, Hasan Kikić, Branko Ćopić, Derviš Sušić i Meša Selimović.

Tuzlarije


Treba reći i da su susreti protekli u znaku obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom i upozorenjima na opasnost od novog fašizma, pa je tako i u svom obraćanju gradonačelnik Tuzle govorio o porazu civilizacije prije 20 godina na ovim prostorima, genocidu u Srebrenici i tragedijama iz minulog rata.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Meša Selimović" su: 

Marinko Koščec – "Netko drugi" (Hrvatska) 2002 
Irfan Horozović - "Shakespeare u Dar es Salaamu" (BiH) 2003. 
Ivica Đikić - "Cirkus Columbia" (Hrvatska) 2004 
Ognjen Spahić - "Hansenova djeca" (Crna Gora) – 2005 
Sanja Domazet - "Ko plače" (Srbija) 2006 
Miljenko Jergović - "Ruta Tannenbaum" (BiH) 2007 
Mirko Kovač – "Grad u zrcalu" (Hrvatska) 2008 
Bekim Sejranović- "Nigdje, niotkuda" (Hrvatska) 2009 
Mirjana Đurđević - "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac" (Srbija) 2010 
Ludwig Bauer -"Zavičaj, zaborav” (Hrvatska) 2011 
Faruk Šekić - "Knjiga o Uni" (BiH) 2012 
Milorad Popović- "Karnera" (Crna Gora) 2013 
Ivan Lovrenović - "Nestali u stoljeću" (Bosna i Hercegovina) 2014

U protekla četiri dana ljubitelji književnosti mogli su uživati u promocijama knjiga Faruka Šehića, Enesa Karića, Zorana Ferića, Ivice Đikića, Ahmeda Burića, Zlatka Dukića te prisustvovati obilježavanju godišnjica rođenja Derviša Sušića, Branka Ćopića, Hasana Kikića i Silvija Strahimira Kranjčevića.

Kao i svake godine gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nije proglasio Susrete zatvorenim nego je pozvao sve na nove koji će biti održani iduće godine.

FOTO GALERIJA


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice