TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2015.
Predstavljanja knjiga kolumni ˝Od Ivana do Azize˝
Burić: Pisanjem spašavam vlastiti stav
Mnogi, koji imaju smisla za pisanje, ne samo pisci, znali su često pisati komentare koje bi objavljivali u novinama. Komentar, kolumna, stubac, stranica teksta, pojavom interneta razvila se, razgranala, izgubila nešto od nekadašnjih novinskih komentara ali i dobila na širini i dubini.

Tuzlarije


Iako se čini da je kolumne lako pisati pa će neki reći da je to neozbiljna književna forma, samo oni koji su probali znaju da nije tako. Može se i pisati ali o rezultatu, uspjehu, može se pričati samo ako kolumne neko i čita.

Tuzlarije


Jedan od brojnih kolumnista, a malobrojnih uspješnih je Ahmed Burić. Piše za portal radiosarajevo.ba, njegove tekstove prenose korisnici NET-a pa se mogu naći na mnogim portalima.

U okviru 15. Književnih susreta "Cum grano salis", sinoć je u Atelju Ismet Mujezinović predstavljena njegova knjiga kolumni "Od Ivana do Azize".

Govoreći o novoj knjizi, Burić je rekao da se mnogo toga izmislilo ali kada želimo zakaćiti sliku na zid, opet nam treba čekić. Htio je reći da su mnogi mediji izmišljeni, koristimo puno toga ali ipak se rado vraćamo knjigama i mnogima je draže čitati "sa papira" nego ekrana i displeja.

Inače, riječ je o svestranom čovjeku koji je u rodnom Sarajevu radio na RTV Sarajevu, poznatom Omladinskom programu, mnogi ga se sjećaju kao novinara BH Dana, rat ga zatiče u jednoj od redakcija. Uz novinske članke piše i poeziju, prevodi knjige sa slovenskog, svira i već duže je hroničar našeg društva i stanja u kojem živimo.

Zbog svog pisanja, kojim kako kaže želi "spasiti svoj stav", stekao je i neprijatelje ali i dobre čitaoce.

Tuzlarije


O njemu i njegovoj novoj knizi govorio je izdavač Dragan Marković (University Press), pjesnik Mile Sojić i književnik Faruk Šehić, a na kraju promocije Ahmed Burić se svirajući gitaru predstavio i kao muzičar. Naime, više od godnu dana član je benda "Kablovi".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice