TUZLARIJE - KULTURA

04.09.2015.
Počela nova sezona u BKC-u
Otvorena izložba turskog autora Serdara Akyaya
Izložbom fotografija turskog autora Serdara Akyaya pod nazivom „Moji korjeni“, koja je otvorena večeras u Bosanskom kulturnom centru, ujedno je počela i nova umjetnička sezona koja će, prema najavama menadžmenta, biti itekako bogata raznim kulturnim sadržajima.



Turski autor se predstavio sa 47 fotografija u crno bijeloj tehnici, koje donose motive iz Edirnea, njegovog rodnog grada.

Tuzlarije


- Motivi su džamije, zgrade nekadašnje uprave, dvorišta, mostovi, rijeke i jezera. ˝U fotografiju ugrađujem dio duše, a moja očekivanja nisu materijalne prirode. Ljubiteljima fotografije želim pokazati ono što neki ne mogu vidjeti i otvoriti neke nove horizonte, te možda i utjecati na druge fotografe - kazao je autor.

- Serdar nas, neosjetno i nečujno upoznaje sa ljepotom grada.On misli dušom i svojim očima, u znak sjećanja na svoje pretke snimio je seriju fotografija grada Edirne i prvi put ih izložio pod nazivom „Moji korijeni“ 2012. godine za koju je urađen katalog, kazao je Faruk Ibrahimović, promotor izložbe.

Među izloženim radovima je i fotografija džamije Selimija, koja je sagrađena 1575. godine. Nju je projektovao jedan od najpoznatijih osmanskih arhitekti Mimar Sinan, a ima najviši minaret u Turskoj visine 70, 9 metara, dok je kupola viša 1, 2 metra od kupole Aja Sofije u Istanbulu. Ime je dobila po tadašnjem sultanu Selimu II.

Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Sponzori izložbe, koja će biti otvorena do 14. septembra su: Ambasada Republike Turske-Ured savjetnika za kulturu i turizam u BiH, Grad Tuzla, te Sisecam Soda Lukavac.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice