TUZLARIJE - KULTURA

04.09.2015.
Cum grano salis 2015
Obilježeno 110 godina od rođenja Hasana Kikića
Tuzlarije


U okviru Književnih susreta obilježeno je i 110 godina od rođenja Hasana Kikića. Kikić je rođen u Gradačcu 1905. godine, a s obzirom da se školovao i radio i u Hrvatskoj često ga navode i kao hrvatskog pisca.

Iako je ubijen u četničkoj zasjedi 1942. godine, o Kikiću se često govorilo kao o piscu socijalističkog sistema mada ga on sam nije ni doživio. Do zadnjeg rata, u tadašnjoj Republici BiH bila je ustanovljena Učiteljska nagrada koja je nosila ime po Hasanu Kikiću, kao i Književni susreti Hasan Kikić u Gračanici.

U slučaju Kikića nastavljeno je sa čestom praksom kod pada jednog sistema pa je bez obrazloženja njegovo ime kao da je obrisano iako i danas postoje Gradačački književni susreti i prosvjetna nagrada koja se sada dodjeljuje na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Nije odbačen, osporavan ali nije ni književno prisutan kao nekada. O njemu puno znaju ljudi od književne struke ali je pitanje ko Kikića danas čita iako je, kao i mnogi drugi pisci, aktuelan bez obzira na vrijeme u kojem je stvarao.

Više o njegovom liku i životu nego djelu danas je govorila književnica Šejla Šehabović, a glumac Irfan Kasumović pročitao je odlomak jednog njegovog djela.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice