TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2015.
11. i 12. septembra Sedma likovna etno-kolonija „Vršani“
Spoj tradicije, kulture i likovne umjetnosti
U Tuzli i Vršanima će 11. i 12. septembra 2015. godine, u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“, biti održana Sedma likovna etno-kolonija „Vršani“, najavljeno je na današnjoj press konferenciji. Organizatori kolonije su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Tuzla i Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa „Vršani“.

Tuzlarije


Organizatori su istakli da će ovaj događaj biti više od slike i riječi, naročito po svom značaju.

Kolonija će biti otvorena u petak, 11.09.2015. godine na Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Istog dana, sa početkom u 13 časova, otpočet će umjetničke aktivnosti na Vršanima. Za subotu, 12. septembra, također su planirane umjetničke aktivnosti, dok će naveče u 18 časova Kolonija biti zatvorena.

Učesnici Kolonije će se fokusirati na likovni i tradicijski potencijal naše multietnične baštine i na one kulturne vrijednosti koje bosanski narod čine posebnim i prepoznatljivim.

Fikret Jahić, umjetnik iz Tuzle, je kazao da se Likovna kolonija „Vršani“ na neki način etablirala kao tradicijska te da je postala trend grada Tuzle. Dodao je da će na ovogodišnjoj koloniji učestvovati 15 umjetnika.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice