TUZLARIJE - KULTURA

08.09.2015.
Brojne aktivnosti vezane za Narodno pozorište Tuzla
Rekonstrukcija Pozorišta, gostovanja, premijere, pokretanje časopisa
Tuzlarije


Više od mjesec dana se radi na renoviranju Narodnog pozorišta Tuzla. Radovi na rekonstrukciji sale, krova i ostalog, trebali bi da traju ukupno 90 dana. Tuzlanska pozorišna publika nove predstave gledat će u renoviranoj sali sa novim stolicama.

Tuzlarije
Jedna od stolica koje će biti postavljene u sali

S obzirom da se prethodnih sedam godina iz Pozorišta žale na teške uslove u kojima rade, direktor Narodnog pozorišta Armin Ćatić s radošću je pričao o dinamici radova ali i o novoj pozorišnoj sezoni.

Tuzlarije


Zahvaljujući saradnji sa direktoricom Doma mladih Tuzla Samirom Glavinić i direktorom BKC-a Tuzla Edisom Bajićem, dok radovi ne budu završeni biće omogućeno gledanje pozorišnjih predstava na Kamernoj sceni Doma Mladih, te u sali BKC-a.

Tuzlarije


Danas je najavljeno gostovanje naših glumaca u HNK Osijek i Šabačkom pozorištu sa predstavbnom "39 stepenica", zatim Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" Zrenjanin, Narodnom pozorištu Kikinda i Narodnim pozorištu "Sterija" Vršac sa predstavom "Pokinderena tikva" i "Šarene igrarije" a planirano je i gostovanje u Narodnom pozorištu Beograd sa predstavom "Pokondirena tikva".

Tuzlarije


Planirane su i dvije premijere "Ko se boji Virdžinije Vulf" i "Kreket ptica" o čemu će blagovremno biti više riječi.

Tuzlarije


Zaista je puno novosti vezanih za Narodno pozorište Tuzla pa je tako danas najavljeno i ponovno pokretanje Pozorišnog časopisa nakon 25 godina, a koji su nekada uređivala renomirana imena, poznavaoci pozorišne umjetnosti.

Tuzlarije


Što se tiče praktičnih pitanja, radove izvodi Tehnograd Inžinjering, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa svojim saradnicima obezbijedio je 375.000 KM te mu se direktor Ćatić danas javno zahvalio a također i premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću, odnosno Vladi TK, jer su odobrili 30.000 KM za elaborat.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice