TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2015.
Otvorena izložba Harija Ejubovića:
˝Botanički vrt - Panonica momento˝
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla večeras je otvorena izložba pod nazivom "Botanički vrt - Panonica momento", autora tuzlanskog likovnog umjetnika i scenografa Harija Ejubovića. Izloženi eksponati i instalacije obuhvataju radove iz autorovog ranijeg ciklusa "Epitaf“. Materijali od kojih je umjetnik kreirao svoje skulpture su komadići žice, gipsa, drveta, tkanine, papira, stakla...Izložbu je svečano otvorio Zlatko Dukić, pomoćnik ministra za kulturu i sport u Vladi Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U katalogu pripremljenom za izložbu Dženana Selimović je dala osvrt na radove Ejubovića.

„Botanički vrt je uobličen u koncept polifonog postmodernog eklektičnog svijeta, oživljenog u poigravanju sa našom percepcijom, neka vrsta hiperrealnosti u kojoj su pomiješani mitovi, religija i svijet bez Boga, spojeni u krugove preispitivanja konvencionalnih tumačenja svijeta. Zbog toga vrt možemo razumjeti kao prvobitnu lokaciju Adama i Eve (Raj), ali i prostor njihovog bivstvovanja poslije izgnanstva iz „Božije bašte“. On nije prioritetno lokalitet vjernika, već je otvoren i za sve one koji se pitaju otkuda ljudi u Prirodi i šta sve znače religijski simboli“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Selimović dalje navodi da je priroda suštinski uklopljena u Ejubovićevu viziju kao mjesto okačenih zrcala gdje savremeni čovjek može prepoznati obrise drevnih, iskonskih ljudi, ali se nikako ne može isključiti iz konačne slike, jer iako zalutao, i sam je dio Prirode.

- Ona se manifestira kroz simboliku, koja je često biblijska, u obrisima ihtisa (jednostavan znak ribe sastavljen od dvije zakrivljene linije), ptica, jabuke, križa, kruga (...)Botanički vrt nije bilo kakav vrt, u njemu se skupljaju birane biljke iz svih krajeva svijeta, međutim, Ejubović u svoj vrt instalira vlastitu viziju cjelokupne Prirode, a u njoj raste bilje, žive životinje i ljudi, nekad su samo obris, ostavljen u šumi simbola, čije razumijevanje ovisi od perciptivnog svijeta onih koji se nađu u vrtu. Da li ćete ihtis shvatiti kao akronim za grčki izraz: „Isus Hrist, Božiji Sin, Spasitelj“, kršćanski znak raspoznavanja ili ne, manje je bitno, fragmenti „Botaničkog vrta“ ostavit će vam dovoljno prostora da se sami u njemu pronađete i možda razaznate vlastitu siluetu u Prirodi – dodala je Selimović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do kraja septembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice