TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2015.
U Ateljeu ˝Ismet Mujezinović˝
Otvorena izložba fotografija o kulturi i umjetnosti u Tuzli
U organizaciji članova Foto kino kluba Tuzla večeras je u Ateljeu Ismet Mujezinović otvorena izložba fotografija pod nazivom "Tuzlanska kultura i umjetnost na fotografiji i filmu". Izložene su 63 fotografije od 14 autora.

Tuzlarije


- Na fotografijama je prikazano sve ono što se dešavalo u proteklom periodu na tuzlanskim pozornicama. Autori su se potrudili da naš grad vide svojim očima, tako da je ovo jedna Tuzla kakvu je vjerovatno nemoguće da jedan čovjek zabilježi. Zbog toga ovu izložbu trebaju pogledati svi stanovnici našeg grada – kazao je za Tuzlarije Robert Andrejaš, fotograf, umjetnik i predsjednik Foto kino kluba Tuzla dodajući da su svi posjetioci mogli da ocjenjuju izložene radove lijepljenjem stikera za prvo, drugo i treće mjesto, kao i pohvalu za rad.

Pored stalnih članova ovog Kluba, fotografije su izložili i fotografi iz tuzlanskih medija.

- S njihovim radovima obogatili smo ovu izložbu. Ono što oni urade u svom stalnom praćenju događaja iz kulture i umjetnosti je neizmjerno vrijedno za ovaj grad – dodao je Andrejaš.

Tuzlarije


Autori izloženih fotografija su: Edim Turčinović, Edmond Ibrahimi, Muamer Latifagić, Ademir Burgić, Amar Mehmedinović, Dario Jurić, Davor Pavlić, Jasmin Tanović, Robert Andrejaš, Samir Mujakić, Senad Huskić, Svjetlana Makaš Imamović i Senad Pirić.

Da na mladima svijet ostaje, pokazuje to kroz svoje radove i devetnaestogodišnji Edim Turčinović.

Tuzlarije


- Fotografijom se bavim već dvije godine i po drugi put izlažem. Predstavio sam se sa osam radova na kojima sam Tuzlu prikazao kao mjesto bogato kulturnim dešavanjima. Da bi napravili jednu dobru fotografiju ponekad je potrebno dugo čekati dobar kadar, a ponekad se povoljan momenat ukaže iznenada i fotografija bude podjednako dobra kao ona na koju se čeka – istakao je Turčinović koji je, inače, osvojio drugo mjesto na fotokonkursu Omladinskog pokreta "Revolt" na temu ˝Spoznaj, prepoznaj, promijeni!˝ sa fotografijom „Anonimus“, koja se može vidjeti i na ovoj izložbi.

U sklopu svečane ceromonije otvaranja izložbe posjetioci su bili u prilici da pogledaju i projekciju filma koncerta klasične muzike. Riječ je o kamernom djelu tuzlanskog kompozitora Jasmina Osmića, komponovano za nestandardni ansambl.

Producent i pokrovitelj izložbe je Grad Tuzla, a sponzor i partner Foto Muđi (Tržni centar Brčanska Malta).

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Svi ljubitelji fotografije izložbu mogu pogledati narednih 14 dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice