TUZLARIJE - KULTURA

11.09.2015.
Izložbom na Trgu žrtava genocida:
Počela Sedma likovna etno-kolonija „Vršani“
U okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli 2015“, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici danas je izložbom slika sa prethodnih kolonija otvorena Sedma likovna etno-kolonija „Vršani“. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje petnaest slikara iz cijele Bosne i Hercegovine, a organizatori kolonije su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Tuzla i Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa „Vršani“.

Tuzlarije


Odlukom organizatora Sedma likovna etno-kolonija „Vršani 2015“, čuvajući sjećanje na genocid u zaštićenim enklavama Srebrenici i Žepi, tematski je posvećena dvadesetoj godišnjici najvećeg ratnog stradanja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Fikret Jahić, umjetnik iz Tuzle, je kazao da se Likovna kolonija „Vršani“ na neki način etablirala kao tradicijska te da je postala trend grada Tuzle.

- U proteklih sedam godina uradili smo dosta lijepih stvari na polju kulture i promovisanja bosanske ljepote. Kada naši ljudi vide da u nečemu uspijevate, onda vam podrška stiže sa svih strana. Ove godine smo tehnički jači i opremljeniji, što će rezultirati i boljim poslom na likovnom planu – rekao je Jahić.

Podršku ovoj manifestaciji dala je i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bosne i Hercegovine.

- Izloženi su vrlo zanimljivi i kvalitetni radovi. Svi oni će biti dio fundusa "Preporoda" i Grada Tuzle. Nadam se da će Vršani postati vrlo važna likovna kolonija ne samo na teritoriji Grada Tuzla nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Isto tako, nastojat ćemo da u saradnji sa nadležnima obezbijedimo adekvatne prostorije za BZK „Preporod“ Tuzla – rekao je profesor Senadin Lavić, predsjednik BZK „Preporod“ BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Manifestacija će trajati dva dana. Nakon svečanog otvaranja Kolonije prisutni su dočekali žene Srebrenice i skupa sa njima odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon toga uslijedile su aktivnosti na Vršanima gdje će likovni stvaraoci iz cijele Bosne i Hercegovine imati svoje aktivnosti koje se nastavljaju i u subotu kada će biti proglašeni najbolji radovi, te upriličeno zatvaranje likovne kolonije.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice