TUZLARIJE - KULTURA

14.09.2015.
Film „Hiljadarka“ otvara 4. Tuzla Film Festival
Film „Hiljadarka“, režisera Nenada Đurića, otvoriće ovogodišnji Tuzla Film Festival, najavljeno je na današnjoj press konferenciji. Organizator događaja, koji iz godine u godinu zauzima svoje mjesto u svijetu regionalnih filmskih festivala, je Udruženje građana Magic Factory, a festival je posvećen južnoslavenskom filmu.

Tuzlarije


4. TFF održat će se od 16. do 20. septembra i publika će imati priliku da uživa u filmskim ostvarenjima u 6 kategorija: dugometražni, dokumentarni, kratki igrani, animirani, snimaj bilo čim i novoj kategoriji: future generation short films.

Prema riječima Borisa Balte, direktora Festivala, posjetioci će moći pogledati i pet vrhunskih filmskih ostvarenja.

- To su filmovi „Naša svakodnevna priča“ rediteljice Ines Tanović, koji je ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar, zatim „Ničije dijete“, „Moj zanat“ film o Arsenu Dediću, kao i „Bit ćemo prvaci sveta“, te „Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš“, režisera Mime Karadžića, kojim će se i zatvoriti festival - dodao je Balta.

Srđan Vukadinović, član žirija za dugometražni igrani film, je istakao da je na Festivalu u velikoj mjeri zastupljena bh. kinematografija, tako da će u kategoriji dokumentarnog filma biti prikazano deset filmova iz BiH.

Tuzlarije


- U kategoriji igranog filma iz BiH su četiri filma, dok ćemo vidjeti po jedan film iz BiH i Slovenije, a pet iz Hrvatske u kategoriji animiranog filma - dodao je Vukadinović.

Filmovi će biti prikazani u Bosanskom kulturnom centru i Kinu Kaleidoskop.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice