TUZLARIJE - KULTURA

13.09.2015.
Ljeto u Tuzli:
Uspješno realiziran projekat za djecu ˝Drugari˝
Lutkarski teatar "Sale" Tuzla je uspješno realizirao dio projektnog prijedloga "Drugari" iz oblasti pozorišne umjetnostikojeg je finansirao Grad Tuzla pri manifestaciji "Ljeto u Tuzli" 2015. godine.

Lutkarska predstava ‘’Drugari’’, autorskog projekta Envera Hasića, je izvedena 11.09. 2015. na sceni Kuće plamena mira, i tada se ujedno poslije predstave održala i umjetnička radionica za djecu. Projekat je sproveden u saradnji s JU Osnovna škola ´´Centar´´ Tuzla s učenicima predškolskog do četvrtog razreda osnovne škole, njih ukupno 80.

Tuzlarije


Tuzlarije


Dvadeset učenika JU Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla je također sudjelovao pri gledanju lutkarske predstave. U istim omjerima su zastupljena oba spola.

Tuzlarije


Važno je istaći da su svi podjednako sudjelovali u izvođenju predstave i u okviru radionice, te su imali priliku na isti način da se približe lutkarstvu kroz predstavu koja im je pomogla da nauče o osnovama higijene, dobrog ponašanja, sticanje povjerenja i drugo a sve kroz igru, crtanje i druženje s lutkama i glumcima.Nakon izvođenja predstave ´´Drugari´´ Projektni tim LT´´Sale´´ je zamolio da se učenici zadrže i da na Blok papiru nacrtaju pozitivne i negativne primjere ponašanja iz same predstave kako bi Projektni tim Lutkarskog teatra ‘’Sale’’ evaluirao jesu li učenici stekli određena znanja i kako su doživjeli samu predstavu u čemu se ogleda i inovativnost u okviru ovog projekta. Došlo se do zaključka da je i jedna i druga aktivnost u njima probudila kako maštu i kreativnost tako i svjesnost o sopstvenoj higijeni, zdravlju, empatiji, drugarstvu i dr. Djeca su stekla određena znanja, prepoznala pozitvne i negativne primjere ponašanja. S obzirom da je mladima lutka najbliža u ovoj dobi mogli su se poistovjetiti s likovima iz predstave, i svoja iskustva iz predstave će moći prenijeti na svoje vršnjake u školima i svojoj sredini.

Sve skice sa radionice su uslikane i postavljene na Facebook grupu Lutkarskog teatra Sale (https://www.facebook.com/groups/206949169358442/ ). Među njima je proglašena i pobjednica (Hasanbegović Emina III a) kojoj je uručen i prigodan dar (Promotivna vrećica LT ´´Sale´´ Tuzla, naljepnica, Četkica za zube, kaladont, gel za tuširanje, olovka i sveska) koja je svojim radom istakla važnost higijene u predstavi. Utješne nagrade su dobili: Šabanović Majra, Lejla Osmanović, Iris Altumbabić, Bakir Žilić kojima će biti uručena po jedna olovka i sveska s promotivnom naljepnicom Lutkarskog teatra ‘’Sale’’.

S obzirom da je Lutkarski teatar ‘’Sale’’ jedini na regionu koji promovira isključivo lutkarstvo smatramo da je ovakva vrsta aktivnosti izuzetno pozitivno djelovala na najmlađu populaciju i probudila u njima želju za ovom vrstom umjetnosti i u budućnosti.

Ovako osmišljena aktivnost je pobudila u njima radoznalost i potrebu za kulturnim sadržajima, što objektivno govoreći ima širi društveni kontekst, stoga je posebna vrijednost umjetnika, lutkara koji svojim djelovanjem potpomažu razvitak ove vrste umjetnosti, koja je jako važna za razvoj djeteta od rođenja, i na taj način daju doprinos razvoju grada Tuzle. Afirmacija domaćeg pisca kroz realizaciju njegovih tekstova na sceni dodatno doprinosi jačanju kulturne scene kako u Tuzli, tako i u BiH.

Inače, projektni tim Lutkarskog teatra ‘’Sale’’ čine Ivana Milosavljević, Enver Hasić.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice