TUZLARIJE - KULTURA

16.09.2015.
Filmom ˝Hiljadarka˝ počeo 4. Tuzla Film Festival
Tuzlarije


Realizacija bogatog sadržaja 4. Tuzla Film Festivala (TFF) počela je u ponedjeljak, a večeras je u punoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla projekcijom filma "Hiljadarka" Festival svečano i otvoren.

Tuzlarije


Nakon prigodnih obraćanja prikazan je film koji je sniman u Banovićima, tačnije u blizini banovićkih rudnika, u kojem učestvuje toliko tuzlanskih glumaca da ne čudi da je i Tuzla Film Festival počeo baš ovim filmom.

Tuzlarije


Radnja filma "Hiljadarka", kojeg je režirao Nenad Đurić, dešava se pedesetih godina prošlog vijeka. Udarničkog sina, koji ne voli da radi, zbog ljepuškastog lica pozivaju da pozira za novčanicu "hiljadarka”. Epizoda sa odlaskom u Beograd i susret s Titom znatno će uticati na njegov život kada se vrati u malo rudarsko mjesto. Iako je film zamišljen kao komedija, čije elemente definitivno ima, u suštini priča govori o malim ljudima na čije živote itekako utiču odluke onih "sa vrha”.

Tuzlarije


Tuzlanska publika dobro je prihvatila film te burnim aplauzom nagradila filmsku ekipu koja se na kraju filma poklonila. Neki od glumaca su: Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Milutin Mima Karadžić, Željko Pervan, Nikola Kojo, Slaven Knezović, Vlado Kerošević, Siniša Udovičić, Irfan Kasumović, Nenad Tomić, Vanesa Glođo, Edhem Husić i Mona Muratović.

Tuzlarije
Moamer Kasumović i Aida Bukva


Na TFF-u, koji traje do 20. septembra, ljubitelji filmske umjetnosti će moći pogledati ukupno 99 filmova (dugometražni, dokumentarni, kratki igrani, animirani, snimaj bilo čim i novoj kategoriji: future generation short films) a planirane su i zanimljive radionice.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice