TUZLARIJE - KULTURA

16.09.2015.
Premijerno prikazan film ˝Maja˝
Topla, ljudska priča o ikoni Tuzle
U sklopu 4. Tuzla Film Festivala danas je u Kinu Kaleidoskop premijerno prikazan film „Maja“. Dokumentarni film su uradili Boris Andrejević i Damir Bošnjak, a govori o Mariji Maji Jurčenko, Tuzlanki koja je cijeli svoj život posvetila pomaganju drugim ljudima.

Tuzlarije


Film je topla ljudska priča o “običnom” životu netipične bosansko-hercegovačke heroine. Uprkos svom malom rastu i ograničenjima koja prate taj hendikep, Maja nikada nije klonula duhom i cijeli svoj život je posvetila pomaganju drugima.

- Maja Jurčenko je ikona grada Tuzle i to je razlog zašto smo se odlučili da snimimo film o njoj, izjavio je na premijeri filma Boris Andrejević.

Na projekciji filma bila je i Maja koja nije krila oduševljenje što priča govori upravo o njoj.

- Naravno da sam sretna, ova dva momka su mi uljepšala život. Mogu reći da je prva polovina mog života krunisana ovim filmom - kazala je Jurčenko.



Tuzlarije


Tuzlarije


Maja Jurčenko nije propustila obilježavanje ni jednog datuma značajnog za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Tu je i kada treba dati podršku i pomoć. Oni koju su u toku rata bili ovdje vjerovatno znaju za njene humane aktivnosti za koje je 2002. godine dobila plaketu grada Tuzle. Aktivista je svih udruženja koja su ljevičarski orjentisana. Kaže da joj je to u korjenima.

Naime, roditelji Maje Jurčenko učesnici su NOR-a od 1941. do 1945. godine. Majka Marija je iz Hrvatske, otac Vladimir iz Vojvodine, a djecu su svu rodili u Bosni i Hercegovini. Vaspitali su ih tako da gledaju samo ko je čovjek. "Biti čovjek jedino je važno", kazala je Maja Jurčenko.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice