TUZLARIJE - KULTURA

18.09.2015.
Izložba Vlade Stjepića:
Cvijet soli pred publikom u Tuzli
U organizaciji Društva za promociju likovne umjetnosti i očuvanja likovne baštine u Galeriji “GM” otvorena je samostalna izložba slika autora Vlade Stjepića pod nazivom "Cvijet soli".

Tuzlak, sa adresom u Ljubljani, premijerno je prikazao radove komponirane iz kamene soli, crteža tušem i kišobrana.

Tuzlarije


- Izabrao sam segment slika iz jednog opusa koji je nastajao u zadnjih pet godina. Radi se o ciklusu radova koji nije do sada predstavljen u mojim katalozima niti na internet stranici. Tako da je ova izložba na neki način iznenađenje i za mene, ali i posjetioce. Nisam zapravo ni znao kako će ti svi radovi izgledati na bijeloj soli. To mi je bio izazov i drago mi je da sam se upustio u ovaj eksperiment, i mislim da je rezultat zanimljiv - pojasnio je za Tuzlarije autor Stjepić.

Sa njegovom konstatacijom složili su se i svi oni koji su posjetili ovaj događaj jer je zaista riječ o jednoj nesvakidašnjoj izložbi.

- Na bijelim jedrima su izloženi crteži koji nemaju konkretno polazište, više su apstraktne prirode. Ali uvijek izražavaju neki ritam, igru, procesualnost, curenje vode i tuša u čistom ili razrijeđenom stanju što povezuje obostrani crtež s „obrnuto“ postavljenim kišobranom koji tako prihvata realno i simboličko curenje - dodao je Stjepić.

Slikar Robert Lozar u katalogu pripremljenom za izložbu Stjepićeve radove opisao je kao neobične.

"Stjepić, punokrvni slikar i crtač, je s jednim od svojih zadnjih projekata stvorio zanimljivu izražajnu formu koja preispituje ulogu osnovnih elemenata umjetničke prezentacije. Crtežima, svojoj primarnoj izražajnoj disciplini, dodao je ready-made kiparske objekte i sve zajedno s profinjenom senzibilnošću povezao u organsku cjelinu. Kišobran, zanimljiv dvosmisleni oblik koji sjedinjuje konkavnost i konveksnost, koji kada je okrenut prema gore sakuplja, a okrenut prema dolje štiti, često se pojavljuje u njegovim crtežima kako u svom uobičajenom vodoravnom položaju tako i u vertikalnom položaju koji stvara sličnu simboličku zgusnutost. Autor u crtežima upotrebljava cijeli spektar oblikotvornih strategija, čak za sebe izrađuje novi crtaći pribor, beskompromisno se prepušta stvaralačkim impulsima prihvaćajući slučajnosti koje mu donosi sam proces rada istovremeno gradeći čvrstu kompoziciju", zapisao je Lozar.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena narednih mjesec dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice