TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2015.
Upoznajte Adnana Ahmedića, virtuoza na gitari
Adnan Ahmedić, virtuoz za gitarom rođen je 1975. u Sarajevu i umjetnik je sa izuzetno istančanim pristupom muzici. Njegovo sviranje predstavlja kombinaciju virtuoznosti i delikatnog zvuka. Imao je priliku obrazovati se i usavršavati se sa poznatim profesorom gitaristom Ivanom Kalcinom koji ga je i uveo u svijet gitare.

Tuzlarije


Krajem godine izaći će Adnanov treći studijski album “Fiesta”, a neke od dijela odsviraće na koncertu u Tuzli 27.10.2015 u 20 h u Bosanskom kulturnom centru. Sa prethodna dva albuma ”Solo&Chamber” i “Mediterranean Fusion” imao je veliki uspjeh, dobijao nagrade na top listama Vienna Classics, Reverbnation Classical Charts, i SoundCloud Top Lista čime je potvrdio svoj internacionalni uspjeh.

Kako se osjećate povodom ovog velikog uspjeha?

Ako je projekat ili nešto na čemu radiš tvoja iskrena lična potreba i dolazi iz srca, onda ni uspjeh i afirmacija ne izostaju. Trud se na kraju uvijek isplati i u sve albume ulozeno je mnogo rada, istrazivanja, transkribiranja nota, adaptacija numera samo mom ličnom stilu, i dugih sati vježbanja, kao i usklađivanja koncertnog i studijskog rada sa ostalim obavezama na dnevnom poslu, u školi u kojoj predajem. Sviram klasičnu gitaru, a gitara kao gitara najpopularniji je instrument na svijetu. Ona ispiriše i fascinira ljude svih profila. Bez lažne skromnosti, u prethodne tri godine napravljen je veliki pomak u popularizaciji klasične gitare u BIH.

Treba vjerovati u svoju misiju, i istrajati u svojoj želji. A kad se uspjeh napokon desi, čovjek treba da ga prihvati kao nešto fantastično. Ustvari tu vas posao tek počinje, jer ste sad u centru pažnje a svi nekako prate svaki vas korak i analiziraju vađ rad. Čovjek postaje uzor mladim nadama koji prvi put sviraju svoj veliki koncert pred velikom publikom ili u velikim dvoranama. Vrlo često imam priliku da na svojim koncertima nakon koncerta razgovaram sa mlađim muzičarima, i da sa njima dijelim svoja iskustva i uvijek ih ohrabim da vjeruju u svoj jedinstveni glas iznutra.Ako je muzika vaša misija onda nek postane i vaša profesija, obavezno trebate istrajati u tome i ne povinovati se trendovima - kaže Adnan.

Tuzlarije


Šta je za vas največe zadovoljstvo u poslu kojim se bavite?

Najveće zadovoljstvo predstavlja mi publika za koju sviram. Ona mi daje krila jer sa njima dijelim sebe svaki put kada sam na sceni. Također tehnologija, novi mediji, internet, youtube, facebook, twitter, cross over stvara nove mogućnosti i dovodi me u kontakt sa kolegama širom svijeta i pomjera granice. Sve me to skupa dalje motiviše, bilo da se radi o entuzijastima koji transkribiraju moderna djela za gitaru, (na svakom mom koncertu mozete čuti neko djelo urađeno za gitaru i svirano na njoj po prvi put ikada).

Za vas je karakteristično da osim djela za klasičnu gitaru često izvodite djela koja su pisana za neke druge instrumente. Koliko ih je bilo teško prilagoditi za gitaru i ko vam to radi?

Transkripcije su nešto što je sastavni dio repertoara klasičnog gitariste, jer u odnosu na violinu i klavir, gitara je relativno mlad instrument. Postoji puno originalnih kompozicija, ali latino američki kompozitori koje ja preferiram pisali suprvenstveno zaglas, a izuzetno zvuče kad se sviraju na gitari. Gitara je orkestar u malom i nezaobilazni dio latinoameričkog ambijenta koji ja svojim koncertima pokušavam da oživim na sceni.

Za sve to je potrebno vrijeme, posvećenost i veliko znanje. Kada prođe transkripcija teksta, kompozicija oživljava na sceni, dobija energiju publike koja je predamnom. Taj jedinstveni momenat je neponovljiv. Baš zato je koncert ´uživo´ nešto najljepše na svijetu i nesto što me profesionalno najviše ispunjava. Teme iz filmova također su mi drage, jer su svirljive i lako prepoznatljive pa i njih rado sviram jer ih i publika prepoznaje. Obrade često radim sam, a neke dobijam od kolege sa Sicilije i one su uvijek prilagođene mogućnostima mog instrumenta i mom ličnom umjetničkom izrazu.

Na kojoj gitari svirate? Da li je ona po nečemu posebna?

Moram se pohvaliti novim instrumentom, ručno rađenom gitarom Zorana Kuvaca najboljeg graditelja na našim prostorima. Njegov model double top 2015, daje poseban nosivi zvuk koji umnogome pojačava i obogaćuje doživljaj slušaoca. Također svaka njegova gitara je ukrašena i radjena kao malo remek djelo.

Planirate li neke nove projekte u narednom periodu?

Sezona je bila jako intenzivna - mislim da sam ove godine odsvirao preko 20 koncerata a u narednom periodu odsviraću koncerte u Banja Luci, Zenici, Brčkom, Mostaru... Pregovori su i dalje u toku s nekim drugim gradovima i opštinama i moja je velika želja da nastupim na što više mjesta.

Osmrtnicama ba smrtovnice