TUZLARIJE - KULTURA

01.10.2015.
Najava Umjetničke kolonije ˝Džafići 2015˝
Povratak staroj Bosni
Tuzlarije


U kalesijskom naselju Džafići, u subotu i nedjelju, 3. i 4. oktobra 2015. godine, u organizaciji preduzeća Hamidović i Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost, bit će održana Peta umjetnčka kolonija "Džafići 2015."

Tematski, Kolonija će biti vezana za starine, prošlost Bosne i Hercegovine, te bogatu povijest zanatstva, što će biti jedinstvena prilika slikarima da na svoja platna prenesu dio svoje vizije stare Bosne.

Ambijent u kojem će kolonija biti održana je, tri stoljeća stara bosanska kuća Rasima Hamidovića.

Tuzlarije


Umjetnička kolonija bit će otvorena u subotu 3. oktobra u 11.00 sati, a narednog dana bit će otvrena i stalna postavka starina, te proglašen otvorenim Muzej bosanskih starina – kuća Rasima Hamidovića Džafići.

Na Petoj umjetničkoj koloniji svoje učešće najavilo je više od dvadeset slikara iz Bosne i Hercegovine, nekoliko književnika i folklornih društava, a u subotu 3. oktobra 2015. u kući Rasima Hamidovića bit će održan skup "Razgovori o tradiciji" u okviru kojega će novinar i publicista Mehmed Pargan, sa Rasimom Hamidovićem, predsjednikom Udruženja stari i umjetnički zanati, predstaviti projekat "Čuvari bh. tradicije" koji realizira BMG Bosanska medijska grupa u saradnji sa preduzećem Hamidović.

Kolonija bit će održana pod motom "Povratak staroj Bosni".

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice