TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2016.
Dani Matice hrvatske:
Gradovrh - časopis koji traje
Promocijom dvanaestog broja časopisa Gradovrh započela je ovogodišnja manifestacija Dani Matice hrvatske. O novom broju časopisa u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla govorili su mr. sc. Mitra Mirković-Hajdukov, mr. sc. Gabrijel Pinkas i gost večeri akademik Stjepan Damjanović, predsjednik središnjice Matice hrvatske iz Zagreba.

Tuzlarije


Dvanaesti broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga, kazala je prof. dr. Marica Petrović, glavna urednica časopisa i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Tuzla.

- Iako je objavljen u decembru prošle godine, dva puta je prolongirana promocija ovog časopisa. No, on je ipak zadržao kontinuitet svog izlaska. U ovom broju nalazi se najviše jezičkih i književnih priloga, zatim psiholoških i povijesnih tema. Tu su, također, prilozi koji su vezani za glazbu, potom nekoliko filozofskih tema na stranim jezicima. Uglavnom, radi se o humanističkim i društvenim znanostima. U ovom broju nemamo sadržaja iz prirodnoslovnih znanosti - kazala je Petrović za Tuzlarije.

Dodala je da je pred čitalačkom publikom jedan časopis koji traje i to je ono što je najvažnije.

- Važan nam je sadržaj, zatim razina koja je također održana. Dakle, oni koji prilažu svoje radove su znanstvenici, stručnjaci iz raznih oblasti i to su takvi radovi koji su njima potrebni za reference. Prema tome, Gradovrh ustrajava na kvaliteti koji je promovisan već i u prvom broju, i mi se ne brinemo za njegov ugled i mjesto u domovini – zaključila je Petrović.

Mitra Mirković-Hajdukov o časopisu Gradovrh:Prema riječima, akademika Stjepana Damjanovića, zadatak matice Matice hrvatske je prevashodno očuvanje hrvatskog jezika, kulture, običaja i tradicije.Matica hrvatska u Tuzli utemeljena je daleke 1842. godine. Jedna je od rijetkih ustanova hrvatskog naroda koja vodi brigu o hrvatskoj kulturi u njenim najvišim dometima i u najširem smislu te riječi.

U nastavku pogledajte šta nas to očekuje tokom trajanja manifestacije Dani Matice hrvatske 2016.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.