TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2016.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Upriličena promocija knjiga Fadila Duranovića i Nataše Subašić

Sinoć je Biblioteka „Derviš Sušić“ bila domaćin predstavljanju knjiga Fadila Duranovića (Srebrenik) „Putevi spasa“ i Nataše Subašić (Brčko Distrikt) „Genetičko sjećanje“, Izdavačke kuće UG Esseg Gunja iz Hrvatske. U ulozi promotora našli su se mr. Jasna Hadžiselimović, profesorica književnosti i Ilija Matić, urednik i izdavač.

Tuzlarije


„Putevi spasa“ je djelo koje govori o srebreničkoj tragediji, nastalo kao riznica ispričanih sudbina koje je autor brižljivo sakupljao tokom svih ovih godina. Knjiga je objavljena 2011. godine i iste godine njena promocija je uvrštena u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
Prisutnim gostima obratio se i sam autor, naglasivši da mu je ovo bio najveći životni izazov, te da ga je svo vrijeme pisanja proganjala misao i pitanje: Bože, da li ja, ili bilo ko drugi koji nije proživio golgote Srebrenice, imam pravo pisati na tu temu ?

Tuzlarije


Ipak, o Srebrenici treba pisati, jer sve što nije zapisano, biva zaboravljeno, a sve što se zaboravi, može se i ponoviti, istakao je autor Fadil Duranovic.

„Genetičko sjećanje“, je zbirka pjesama mlade autorice Nataše Subašić, koju je pisala kao srednjoškolka posvećeno njenim najvećim ljubavima, ženskim pričama, muško – ženskim odnosima. Ovo joj je peta po redu objavljena knjiga i prema riječima promotora, sama je sebi postavila zadatak da napiše zrelu, uvjerljivu, orginalnu i dotjeranu zbirku poezije.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice