TUZLARIJE - KULTURA

23.12.2015.
Bosanski kulturni centar TK
Predstavljena monodrama ˝Iz moje duše˝
Tuzlarije


U organizaciji "Pozorišta mladih Tuzle" Tuzla danas je u BKC-u TK upriličena pres konferencija na kojoj je predstavljena monodrama "Iz moje duše" glumice Remire Osmanović, na tekst Senade Šahović. O ovom projektu govorili su: režiseri Adnan Mujkić i Jasmina Čelebić, glumica Remira Osmanović, autorica teksta Senada Šahović i predstavnica BKC TK Mirela Ibrahimović.

Monodrama "Iz moje duše" istražuje žensku vizuru društveno – političkih previranja i opisuje položaj žene pričajući univerzalnu ljudsku priču. Zalažući se za jednakost, emancipaciju i pravo na život dodjeljuje ženi pijedestal dugo očekivane glavne životne uloge.

Tuzlarije


Prema riječima režisera Adnana Mujkića, našem gradu je potrebna jedna ovakva predstava namijenjena "običnom čovjeku".

- Konačno imamo priliku da govorimo o problemima žena i drago mi je da je glumica Remira Osmanović ukazala povjerenje Pozorištu mladih Tuzle da zajedničkim snagama realiziramo ovaj projekat, kazao je Mujkić.

Monodrama rezimira karakter tri žene, protagonistica monolog zasniva na govoru iz ženine suše obojenom dijalektnom nostalgijom kao uvertirom za nečujni vrisak.

Monodramu je napisala Tuzlanka Senada Šahović koja ističe, da je životne priče koje je dugo čuvala konačno prenjela na papir.

- Monodrama predstavlja osvrt na žene u različitim životnim situacijama, na velikim životnim prekretnicama, ženu majku, suprugu, temelj kuće i porodice. Vidjet ćete ih i prepoznati kao nekog vama bliskog, do suza se smijati situacijama u kojima su se našle i naravno snašle i duboko ćete osjećati njihov bol koji će na kraju postati vaš, kazala je Šahović.

Tuzlarije


Glumica Remira Osmanović toplo se zahvalila svim sudionicima ovog velikog projekta, kao i medijima koji su od samog početka podržali ovu priču.

- Drago mi je što me je Senada "isprovocirala" svojim divnim pričama da se uhvatim ovog posla i da dobijem krila za ovakav glumački poduhvat. Neizmjerno sam sretna što sam dio ovog tima i nadam se da će publika po završetku premijere, biti zadovoljna, kao što smo i mi svi, zaključila je Osmanović.

Premijerno izvođenje monodrame "Iz moje duše" zakazano je za četvrtak 24. decembar od 19 i 30 sati na sceni BKC-a TK. Nakon premijere u holu, domaći proizvođači će predstaviti svoje proizvode pod sloganom "Domaće je najbolje".

Prijatelji premijere su: Narodno pozorište Tuzla, "Udruženje mladi Tuzle" Tuzla, Teatar Kabare Tuzla, Bart d.o.o. Tuzla, Servis Mobi Tuzla, Dino Kafa, Alatnica Durmić, Mlin Ljubače, Bony sokovi, Solana Tuzla, Dita Tuzla, Prohemika, Jami, Pivara Tuzla, OFF Set štambarija i Cobens voda.

Osmrtnicama ba smrtovnice