TUZLARIJE - KULTURA

14.02.2016.
Teatar Kabare Tuzla:
U srijedu na repertoaru predstava ˝Gilgameš˝
U srijedu, 17.02.2016. godine u 19:30 sati u Teatru Kabare Tuzla bit će izvedena predstava “Gilgameš” nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti, kao ispitni rad studenata III godine na predmetima Scenski pokret i Scenski govor.

Tuzlarije


Postavkom epa o Gilgamešu na pozorišne daske, Teatar Kabare Tuzla, nastavlja spiralu odnosa i propitivanja, koja se tiču fundamentalnih ljudskih spoznaja i temeljnih postulata življenja. Ta tetralogija Teatra Kabare započela je sa rimskim razdobljem i “Eneidom”, nastavilo se sa starim Helenima, “Odisejom” i “Ilijadom”, a završava se sa najstarijim poznatim djelom o Gilgamešu koji je napisan klinastim pismom na glinenim pločama a za koje se vjeruje da datiraju između 1800 god. p.n.e i 2500 god. p.n.e.

Predstava je svoju premijeru imala 27.03.2015. godine. Učestvovala je na razvnovrsnim pozorišnim festivalima širom regije. Osvojila je nagradu za najbolju predstavu XIII TKT festa, kao i za najbolju predstavu na 34. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu 2015 godine po ocjeni žirija i publike grada Jajca.

U predstavi igraju : Dorian Paulić, Samed Alić, Eldar Zubčević, Bogdan Ilić, Jasmina Dedić, Mirna Mišković, Olivera Blažević, Katarina Krištić, Feđa Zahirović, Damir Kahrimanović i Ermin Avdić.

Režija: Vlado Kerošević
Asistenti režije: Jasmina Čelebić i Damir Mahmutović
Dizajn: Maja Hrvanović
Svjetlo: Ademir Omerćehajić
Kostim: Šefika Hukić.

"Dođite i zajedna sa nama putujte kroz prošlost", poručuju iz Teatra Kabare Tuzla. Ulaz na predstavu je besplatan.

Osmrtnicama ba smrtovnice