TUZLARIJE - KULTURA

23.03.2016.
12. Dani mladih Tuzle
Najava samostalne izložbe slika Merime Muminović

U okviru 12. Dana mladih Tuzla bit će otvorena samostalna likovna izložba autorice Merime Muminović. Izložba će biti dostupna i prezentirana ljubiteljima likovne umjetnosti u srijedu 23.3.2016. godine u 19:00 h. Galerija BKC-a TK bit će obogaćena radovima mlade Merime Muminović, a posjetitelji će imat priliku pogledati likovne kreacije sa motivom pejzažnog toniranja svijeta mašte. Merima je članica je Udruženja likovnih umjetnika TK.

Tuzlarije


U likovnoj postavci autorica podliježe igri komplementarnim bojama, donoseći pred oči javnosti složen spektar raznovrsnih oblika. Izložba je fokusirana na proces ekspresivnog poigravanja sa svijetom prirode i društvene percepcije ljepote različitosti. Dominantnim koloritom boja, autorica poseže za harmonijom istovjetnih odraza dok poneki izlet u likovnu apstrakciju označava splet nepravilnih oblika. Autorica je posredstvom likovne umjetnosti uspjela odagnati životne nedaće pa je izložba i svojevrsna struktura art-terapije.

Merima Muminović je u slikama utkala autorski pečat i poklonila ljubiteljima umjetnosti nepregledno putovanje u obrise likovnog izražaja.

Merima Muminović učestvuje u aktivnostima kreativnog izražavanja putem slikanja i drame. Proglašena je najtinejdžerkom u kategoriji mladih sa posebnim potrebama Općine Tuzla i članica je Centra “Koraci nade” Tuzla. Na Internacionalnom takmičenju mladih umjetnika sa invaliditetom u Tirani - Albanija osvojila je specijalnu nagradu. Likovne radove je izlagala na izložbama u Sarajevu i Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, Prvu samostalnu izložbu slika imala je 2011. godinu u Domu mladih Tuzla, drugu samostalnu izložbu u "Teatru Kabare Tuzla” u saradnji sa organizacijom Udruženje “Mladi Tuzle” i “Pozorište mladih Tuzle”.

Merima nastavlja uspješno svoj kreativni niz likovne umjetnosti pa 2013. godine pristupa i trećoj samostalnoj izložbi slika u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u saradnji sa Udruženjem "Mladi Tuzle". U ulozi jedinog predstavnika Grada Tuzle našla se u Bijeljini 2012. godine kada je sa Udruženjem "URDIS" učestvovala na likovnoj koloniji. Merima je uzela učešće u nekoliko teatarskih projekata kao što su predstava "Mogu li curo prenoćiti?" na Internacionalnom festivalu dramskih predstava ˝Igre bez maski -Teatar bez diskriminacije, održanom u Skoplju. Bogat umjetnički rezime mlade autorice omogućit će posjetiteljima likovne izložbe da uživaju u kreativnom dosegu Merime Muminović.

Osmrtnicama ba smrtovnice