TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2016.
Vlado Kerošević:
TKT Fest teatarska svetkovina koja publiku odavno zanima
Ovogodišnji TKT Fest – Dani akademskog teatra obilježile su interesantne predstave koje su po stilsko žanrovskoj utemeljenosti potpuno različite, a u taj teatar i Tuzlu dovele su značajna umjetnička imena iz regije.

Tuzlarije


Umjetnički voditelj Teatra Vlado Kerošević kazao je Feni da je TKT Fest etablirana, međunarodna teatarska svetkovina za koju je publika odavno izrazila interes i svake godine se odazivaju u sve većem broju.

- Publika je od TKT Festa navikla da vidi nešto što inače u Tuzli tokom godine ne mogu vidjeti, a to su komorne predstave iz regije koje su urađene u prethodnoj sezoni i doživjele određeni uspjeh na festivalima ili su tek prošle premijerno izvođenje s ozbiljnim i značajnim kritikama – kazao je.

Kerošević podsjeća da se TKT Fest realizira u povodu Svjetskog dana teatra, koji je ujedno i dan otvaranja Teatra Kabare Tuzla. Naglašava da iako traje četrnaest godina u kontinuitetu, taj teatar nema nijednog zaposlenog jer im nijedna od instanci vlasti dosad nije ponudila osnivačke akte mada su to oni tražili.

- Teatar je žilava umjetnost i nadamo se da će oni koji odlučuju o sudbini umjetnosti u BiH imati više sluha za ovo što rade, prije svega, mladi ljudi i da ćemo uspjeti ostvariti naš san – naglasio je.

Precizirao je da od nadležnih tijela raznih nivoa ne dobivaju redovno sredstva dodijeljena im za tu tradicionalnu manifestaciju, osim od Općine Tuzla koja u tome participira sa znatno manjim iznosom nedovoljnim za kompletnu organizaciju manifestacije.

Ovogodišnji TKT Fest – Dani akademskog teatra održava se od 27. marta do 3. aprila. Otvoren je predstavom “Demokratija” Zijaha Sokolovića, a bit će završen komedijom “Eva nije Adam” u produkciji Gradskog kazališta “Jozo Ivakić” Vinkovci. Od početka te manifestacije publika je svaku večer ocjenjivala predstave, a sutra uvečer bit će proglašena i najbolja (po ocjeni publike) predstava 14. TKT Festa.

Svečanom otvaranju prethodila je izložba “Šekspir i Teatar Kabare Tuzla”, autora Srđana Vukadinovića upriličena u povodu 400 godina od smrti dramskog autora i pjesnika Vilijema Šekspira i promocija knjige “Glumac je glumac, je glumac” u povodu 40 godina umjetničkog rada Zijaha Sokolovića.

Priredio(la): Agencija Fena