TUZLARIJE - KULTURA

15.04.2016.
19.04.2016. u Pragu, Češka Republika
Evropska premijera dokumentarnog filma ˝ROCK´N´WAR˝
Tuzlarije


Dokumentarni film " ROCK´N´WAR" nastao u okviru «Artz Produkcije» iz Tuzle, svoju evropsku premijeru imati će upravo u evropskoj prijestolnici kulture, u Pragu, Češka Republika, i to 19. aprila 2016. godine.

Režiser filma Damir Pirić i producent Rusmir Krdžalić biti će gosti čuvene teatarske kuće Rock Opera Praha, gdje će ovaj dokumentarni film biti i prikazan.

Tuzlarije


Poziv za gostovanje u Pragu ovoj tuzlanskoj produkcijskoj kući dolazi u pravo vrijeme i to nakon uspješno organizovane turneje bosanskohercegovačke dive i interpretatorke sevdalinke Amire Medunjanin koja je u Zenici i Tuzli održala dva vrlo uspješna koncerta i predstavlja povod za nastavak već ranije započete suradnje između "Artz produkcije" Tuzla i Rock Opera Praha a sve u cilju organizovanja gostovanja ove prestižne ustanove na 3. «arTz Festivalu» - Festivalu savremene umjetnosti koji će se održati u junu 2016. godine u Tuzli.

Kao dio planiranih aktivnosti, za goste iz Tuzle bit će upriličen i prijem u ambasadi Bosne i Hercegovine u Pragu.

Tuzlarije


Da podsjetimo, dokumentarni film ROCK´N´WAR je priča o fenomenu muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme, u ratu. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat.

Film je svoju premijeru imao 2015. godine u sklopu Festivala Kaleidoskop u Tuzli a televizijsku premijeru je imao 12. novembra 2015. godine na Federalnoj televiziji u sklopu vrlo gledanog serijala «Dokumentarni četvrtak».

Nakon Praga, film će biti prikazan u Beču, Ljubljani i Beogradu.

Oficijelni trailer:



Osmrtnicama ba smrtovnice