TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2016.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Najava promocije knjige ˝Maske dramskog subjekta˝


U srijedu, 18.5.2016. u 18 sati u Biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla održat će se promocija knjige "Maske dramskog subjekta", autora Almira Bašovića. Na promociji će učestvovati pored autora: Armin Ćatić, Damir Altumbabić i Kemal Bašić.

Tuzlarije


U knjizi Maske dramskog subjekta, Bašović se bavi odnosom govorećeg subjekta i autora na primjeru drame s kraja XIX i početka XX stoljeća. Analizirajući drame Shawa, Wildea, Schnitzlera, Čehova i Krleže, Bašović pokazuje da drama prva registrira promjenu u doživljaju čovjeka, te da raspad klasičnog dramskog lika najavljuje razna deterministička učenja unutar kojih čovjeka presudno određuju ideološki koncepti, ekonomski odnosi, seksualni poriv...

Više o autoru:

Almir Bašović, rođen 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje na Odsjeku za komparativnu književnost. Sudjelovao je na dvadesetak međunarodnih simpozijuma i kongresa, objavio je tridesetak stručnih članaka i teorijskih eseja, a zajedno sa Savom Anđelkovićem priredio je zbornik Drama i vrijeme (Dobra knjiga, Sarajevo, 2010). Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Autor je drama Priviđenja iz srebrenog vijeka (praizvedba: Narodno pozorište Sarajevo, 2003) i RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku: CTC Skopje, 2006, mikrodrame Druga Evropa (prezentirana u okviru Bijenala evropskih dramskih pisaca u Bonnu, 2002) i dramskog monologa Lica
(praizvedba na njemačkom jeziku, u okviru predstave Balkan Requiem, Hundsturm – Volkstheater, Beč, 2014). Autor je knjige Čehov i prostor (Sterijinopozorje, Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Knjižnica MGL, Ljubljana, 2013). U Parizu je objavljena knjiga njegovih drama na francuskom jeziku (Theatrumnoctuaubundi, 2008), a drame su mu prevođene i na albanski, makedonski, češki, njemački te italijanski jezik. Na Festivalu bh. drame u Zenici, 2004. godine, drama Priviđenja iz srebrenog vijeka dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena je među 120 najboljih suvremenih evropskih komada. Član je Društva pisaca BiH, uređuje književni časopis Život.

Knjiga je dostupna u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba.
Knjiga će se na promociji moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice