TUZLARIJE - KULTURA

01.08.2005.
Tuzlanski umjetnik Fikret Jahić Vršanin prijavio originalan projekat
Gradim Panonsku barku
Tuzla tek izgrađuje panonsku uspomenu, a uspomene na more nema bez barke – kaže Vršanin

Svestrani likovni umjetnik iz Tuzle Fikret Jahić Vršanin, o čijim su ljekovitim slikama filmove snimili RTL, Slobodna Evropa i FTV – tuzlanskim je vlastima uputio prijedlog svog novog projekta. Radi se o projektu izgradnje Panonske barke na obalama Panonskog jezera.
- Postoje magloviti arheološki dokazi, a za umjetničku inspiraciju je dovoljna i realna pretpostavka – da su Panonskim morem, kao i svakim morem, plovile barke. Kako bi jedinstvena uspomena na Panonsko more bila što ubjedljivija, pored Panonskog jezera bi vrijedilo izgraditi rekonstrukciju predhistorijske Panonske barke – kaže Vršanin i dodaje kako bi Panonska barka bi bila «nasukana» na vanjsku ili unutarnju stranu Panonskog jezera, dužine oko deset i širine oko pet metara, sa jedrima, i svojim bi izgledom održavala starinu prohujalih milenijuma.



On je zamislio da bi «starina» barke bila samo konceptualni privid, a zapravo bi bila izgrađena od kvalitetnog materijala i bez elemenata koji bi mogli biti uništeni zubom vremena ili od strane neodgovornih turista i posjetitelja.
- Panonska barka bi bila replika predhistorijskih plovila, o čemu postoje dostatni ilustrativni dokazi u enciklopedijama. S obzirom da Tuzla tek izgrađuje panonsku uspomenu, i pretvara je u život, i u turističku atrakciju - a čega nema bez kreativne industrije - ubijeđen sam da bi Panonska barka postala jedan od simbola Tuzle, pošto bi se ovaj objekat nalazio na tuzlanskim razglednicama, na tv zapisima o Tuzli, i pošto bi mnogi i domaći i strani turisti pravili fotografije uz Panonsku barku, kao simboličnu uspomenu na svoju posjetu Panonskom jezeru – kaže Vršanin.

Priredio(la): Tuzlarije / Fatmir Alispahić                


Osmrtnicama ba smrtovnice