TUZLARIJE - KULTURA

24.12.2015.
Uspjeh BKC-a Tuzla:
Rekordan broj kulturnih događaja i 70.000 posjetitelja
Bosanski kulturni centar (BKC) Tuzla oborio je svoj dosadašnji rekord u broju kulturnih i zabavnih događaja održanih u ovoj ustanovi. U toku 2015. godine održali su 290 događaja, a ovu je instituciju posjetilo preko 70.000 posjetitelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzlarije


"Bilo je dana kada smo imali po četiri različita događaja. Mijenjali smo tri scene, smjenjivali su se akteri događaja i publika, a niko od radnika se nije žalio. Šutjeli su i radili, jer nije ni bilo vremena za priču, a ako smo nešto i pogriješili, izvinjavamo se publici", rekao je na današnjoj konferenciji za medije Edis Bajić, vršilac dužnosti direktora BKC-a Tuzla.

Među različitim aktivnostima koje su obilježile rad BKC-a su brojni koncerti, izložbe, predstave, festivali, promocije, Bijenale umjetnosti minijature, filmske projekcije, kongresni i humanitarni događaji.

"I u drugim kulturnim ustanovama na području Tuzlanskog kantona održavaju se različite manifestacije, pa ću predložiti kolegama da pokušamo napraviti sinergiju i razmijenjivati ideje i sadržaje. Na primjer, već 11. januara naredne godine ugostit ćemo Bosanski kulturni centar Kalesija, koji će se predstaviti izložbom slika nastalih tokom pet likovnih kolonija održanih u Kalesiji. Želimo podići na viši nivo dešavanja iz biblioteka, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa TK i drugih ustanova. Cilj nam nije obogatiti samo kulturni život Tuzle, nego i drugih mjesta", izjavio je Bajić.Bajić je dodao i to da je BKC Tuzla otvorio vrata i na raspolaganje stavlja svoj prostor Preporodu, Napretku i Prosvjeti.

"Tokom renoviranja Narodnog pozorišta Tuzla, glumci su u našoj sali održavali predstave i probe. Također, turska državna televizija TRT realizirala je direktan prenos koncerta ilahija i kasida Nedžipa Karakaje. Ova je godina bila veoma uspješna za nas i idemo dalje ne razmišljajući o brojkama događaja, nego o kvalitetama sadržaja. Zahvaljujući Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Begi Gutiću, jer smo budžetski korisnici, imamo redovne plaće i novac za troškove održavanja, što je u vrijeme kada je u državi kultura na društvenim marginama, nešto što bi mnogi poželjeli", zaključio je Bajić.

Radnički dom "Moša Pijade" otvoren je povodom proslave godišnjice Husinske bune, 1954. godine, a BKC Tuzla je formiran 1997.

Priredio(la): Agencija Anadolija