TUZLARIJE - KULTURA

27.12.2015.
Jedan sasvim neobičan bal:
Književni bal pod maskama

Kraj godine je vrijeme kada se ispraća stara godina, slave uspjesi, smišljaju novi planovi. Klub čitalaca Hemijske škole iz Tuzle, aktiv nastavnika jezika i učenici škole, uvijek se trude biti kreativni, drugačiji. Priznaju da bi, kao i svi njihovi vršnjaci, ponekad rado izbjegli časove lektire, obavezna djela za čitanje ...Ipak, na ideju profesorice Amele Isanović, našli su načina da pokažu svima da knjiga i umjetnost može biti ulaznica u jedan drugi, ljepši svijet.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tim povodom organizirali su Bal pod maskama, ali ne bilo kakav- Književni bal. Zadatak je bio jednostavan: kostimirati se, biti neko drugi taj jedan dan, biti omiljeni lik iz književnog djela. Akademik Mandžić i istoimena Galerija je i ovaj put podržala lijepu ideju, ustupila prostor.

Tuzlarije
Lozinka za ulazak na bal je bio citat iz pročitane knjige, a kao poželjna gesta smatralo se darivanje knjige za školsku biblioteku. Kostimirali su se profesori, učenici, prijatelji škole. Književnik i kolumnista Mehmed Pargan, te dr.prof. Edina Šarić su se rado odazvali pozivu, kostimirali se u junake iz bošnjačke usmene predaje. Iskreno su pohvalili ideju te školskoj biblioteci darivali knjige.

Tuzlarije
- Zaista je sve ovo posebna čarolija.
- Ideja je fanstastična.
-Možemo li mi ovako svake godine?

Tuzlarije
Samo su neki od komentara koji su se mogli čuti od učesnika ovog zabavnog i nesvakidašnjeg događaja.

Tuzlarije


Na bal su došli likovi iz djela savremene, antičke, srednjovjekovne književnosti. Bilo je tu kraljica, vila, Đerzelez Ale, Hasanaginica, Doroteja Gorjanska-prva bosanska kraljica, Ibrahim-aga, Ana Karenjina, Fantom iz opere, Pčelica Maja, Aladinoova Jasmina...i mnogi drugi.


- Ovo je odličan put da se djeca zabave, oslobode okova, njeguju dijete u sebi, zavole knjigu i čitanje, upoznaju nova književna djela i likove. Osim što smo plesali, igrali neke igre kroz bal smo „provukli“ i terapiju smijehom, u obilasku galerije govorili o likovima i knjigama potičući druge da čitaju naše omiljene knjige. – kazala nam je Ramiza Bećirević, profesorica tehnološke grupe predmeta u ulozi Aladinove Jasmine.

Tuzlarije

- Želim djeci pokazati da knjiga jeste naša ulaznica u ljepšu budućnost. Odlaskom u galeriju i kostimiranje je došlo kao put i metod da se djeci omoguće neki novi pogledi i pristupi nastavi, časovima lektire. Veoma sam ponosna na svoje učenike, kreativnost i odgovornost koju pokazuju. Nadam se da će svake godine broj učesnika rasti, da će trud uroditi plodom i da će učenici već slijedećih dana potražiti, danas preporučene, knjige za čitanje. Posebno mi je drago što su nam se pridružili polaznici Pozorišta mladih i bivši učenici škole - riječi su prof. Isanović koja vodi Klub čitalaca.