TUZLARIJE - KULTURA

02.01.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Još se praznuje, ne rade još sve prodavnice. Nije im to neki poslovni potez jer mnogi bi baš danas mogli da šta kupuju. Mislim na odjeću i obuću, a za hranu nije problem.

Pušači su na mukama, od jučer su na snazi nove cijene i onako skupih cigareta. Sve je više onih koji su počeli da kupuju duhan i cigarete na ulici koje se prodaju za marku po kutiji. Nepušačima je teško razumjeti pušače ali u principu malo je onih koji nemaju nešto za šta bi dali zadnju novčanicu iz novčanika.

Tuzlarije


Pozorište je gotovo skroz renovinrano. Bilo je i vrijeme, nije se decenijama ništa radilo, a zgrada je vrlo lijepa. Nema više onih stolica zlatno žutog tapacirunga, sada su crvene. Kao probnu su prvo pokazali jednu plavu ali su se na kraju odlučili za crvene, što će neki odmah povezivati sa tuzlanskom vladavinom SDP-a.

Tuzlarije


Jučer su se gledale reprize novogodišnjeg programa, a danas reprize repriza. Koliko sam primijetila slabo je bilo nekog zanimljivog programa, od ovih koji se kod nas gledaju, najviše je čini mi se bilo sadržaja na HRT1 a ostali su prikazivali neke stare kncerte. Nema Nove godine bez Zdravka Čolića pa je tako i ove godine bio mislim na FTV-u, a snimaka koncerata je bilo i od Dine Merlina, Lepe Brene, a kako se išlo više prema istoku sve je bilo više narodnjaka. Nekad samo mijenjam kanale pa onda tako par krugova dok ne nađem nešto na čemu se bar malo mogu zadržati.

Tuzlarije


Na mnogim portalima može se pročitati pismo majke, inače Tuzlanke, čije se dijete zbog maltretiranja u školi ubilo. Prava tragedija, a još je više pogoršana odnosom medija, policije, tužilaštva, prema tom slučaju. Zbog takvog načina pisanja, u kojem se zadire u intimu, prisjeda na muku, naslađuje tuđom nesrećom, i na kraju ne poštuju osnovna ljudska prava, za neke novinare kažu da su lešinari. Neki se zbilja tako i ponašaju. Tragično stradanje dječaka će biti još tragičnije ako se ništa ne promijeni, ako se ne počne više obraćati pažnja na slučajeve vršnjačkog maltretiranja, koji su u porastu. Djeca često kriju mnogo šta od roditelja, i kada su roditelji sasvim korektni, za mnogo šta puno više zna društvo, nastavnici, pa tek onda roditelji.

Tuzlarije


Što se tiče medija, podatak da neki plaćaju više za crnu hroniku nego za ostale vijesti govori dovoljno pa se ne treba ni čuditi što se i novinari svađaju i lete da prvi objave nešto grozno. To mi je totalno nakaradno vrednovanje novinarskog rada plaćanjem više za članke o tuđim nesrećama. Toliko se to izopačilo da se novinari koje drugi nazivaju lešinarima smatraju dobrim, njima je ispod časti da idu na promocije knjiga, premijere predstava, jer "ko to čita". Žalosno.

Kao i svakog praznika umorim se od odmaranja i jedva čekam da se opet ubacim u dnevnu rutinu.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 6 beba i to 3 djevojčice i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 170 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 31.12.2015. godine krv je darovala 7 davalaca.

Osmrtnicama ba smrtovnice