TUZLARIJE - KULTURA

19.01.2016.
Divanhana počinje turneju:
18. marta sviraju u Tuzli
Nakon novembarskog objavljivanja novog studijskog albuma "Zukva" za regionalno tržište, te potpisivanja ugovora sa britanskom izdavačkom kućom ARC Music, bosanskohercegovački bend Divanhana najavljuje koncertnu turneju po našoj zemlji.



"U okviru dvogodišnje minule turneje ´Bilješke iz Šestice´, koja je trajala tokom 2013./14. godine, uspjeli smo realizovati koncerte u čak 38 gradova Bosne i Hercegovine, od najvećih do onih malih, pomalo zaboravljenih gradova. Iznimno smo ponosni na tu turneju koja nas je neraskidivo vezala za publiku i koncertne podijume širom naše zemlje. Ideja je bila da u vlastitoj organizaciji pokušamo zaviriti u svaki kutak gdje postoje barem minimalni uslovi za održavanje koncertne aktivnosti, te na taj način barem na tren publici vratimo kulturni sadržaj i udahnemo život u kulturne institucije koje se suočavaju sa izuzetno teškom ekonomskom situacijom.

Tuzlarije


Sada, nakon duže pauze, vraćamo se našoj publici i nastavljamo tamo gdje smo stali. Iza nas je intenzivan radni period tokom kojeg smo temeljito isplanirali svaki detalj turneje i pažljivo pripremali repertoar. U punom zamahu energije, volje, ljubavi i kreativnosti počinjemo promociju novog albuma i iznimno se radujemo svakoj noti koju smo protekle godine sakupljali, inspirisani tradicijama svih naših naroda, te ´kalemili´ na naše stablo zukve njihovu bisernu unikatnost, iz koje je iznjedrio repertoar koji ćemo svim ljubiteljima našeg rada od srca pokloniti", izjavio je pijanista benda Neven Tunjić.

Divanhana koncertnu sezonu u Bosni i Hercegovini otvara svojim prvim koncertom u 2016. godini: 12. 02. u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, nakon čega slijede koncerti u Brčkom (Dom kulture) 20.02., Tuzli (Bosanskom kulturnom centru) 18.03., Banjoj Luci (Narodnom pozorištu) 15.04., te Narodnom pozorištu u Mostaru 28.04.

O daljim koncertnim aktivnostima benda posjetite www.divanhana.ba

Osmrtnicama ba smrtovnice