TUZLARIJE - KULTURA

01.02.2016.
Završeno višemjesečno renovinaranje zgrade Narodnog pozorišta Tuzla
Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić, imao je sreću i čast da se u njegovom mandatu nakon 63 godine obnovi zgrada Narodnog pozorišta Tuzla.
I pored loših uslova, finansijskih problema, Pozorište je uspjevalo u namjeri da se tuzlanskoj pozorišnoj publici pruži prilika da pogledaju dobre predstave. Pozorišni dani, gostovanja pozorišnjih kuća iz inostranstva, niz premijera, obilježavali su rad Pozorišta a sada će sve biti lakše i intenzivnije a za vjernu publiku daleko ljepše jer će sjediti na udobnim stolicama, ispod krova koji je obnovljen i neće više prokišnjavati.

Povodom završetka radova danas je održana press konferencija na kojoj su se brojnim novinarima obratili direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić, šefica Kabineta gradonačelnika Tuzle Svjetlana Kakeš te pomnočnih gradonačelnika, šef Službe za društvene djelatnosti Vedran Lakić.


Podsjećenja radi za Grad Tuzla je izdvojio 375.000 KM od iznosa koji Tuzla dobiva kao oštetu zbog ekološkog zagašenja oroizviodnjom električne energije, o čemu je govorila šefica Kabineta Kakeš.


Šef Slušbe za društve djelatnosti govorio je o planovima vezanim za kulturu.

Premijerom predstave ˝Ko se boji Virdžinije Vulf˝, koja je zakazana za 12. februar počinje nova era tuzlasnkog pozorišta, a zatim slijede brojne predstave i drugi projekti, najavljeno je i ponovno pokretanje Pozorišnog časopisa nakon 25 godina, a koji su nekada uređivala renomirana imena, poznavaoci pozorišne umjetnosti.
Treba reči i da su radove izvodili Tehnograd Inžinjering, te da je od Vlade TK obezbijeđeno 30.000 KM za elaborat.
S.M.