TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2016.
22. Tuzlanski pozorišni dani
Reviju zatvara Gospođa ministarka
Narodno pozorište, danas u 19:30

Tuzlarije


"Gospođa ministarka", u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, posljednja je predstava ovogodišnjih Tuzlanskih pozorišnih dana.

Iako je prošle godine obilježeno 150 godina od rođenja Branislava Nušića, njegova "Gospođa ministarka" aktuelna je i danas. Kako kaže rediteljica ove predstave, Slađana Kilibarda, Živka ministarka uvijek je imala svoje pandane u političkom dekoru društva i bila maskota različitih ideoloških predvodnika.

Tuzlarije


Autori predstave

Adaptacija, režija i izbor muzike: SLAĐANA KILIBARDA
Scenografija i kostimografija: SABINA TRNKA
Dramaturgija: HASAN DŽAFIĆ, SLAĐANA KILIBARDA
Scenski govor: RADOVAN KNEŽEVIĆ
Scenski pokret: SANJA BURIĆ
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Podjela uloga

Živka: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ
Čeda Urošević: NUSMIR MUHAREMOVIĆ
Dara: SNEŽANA VIDOVIĆ
Raka: ZLATAN ŠKOLJIĆ
Sima Popović: MUGDIM AVDAGIĆ
Anka: LANA DELIĆ
Ujka Vasa:MUHAMED BAHONJIĆ
Ninković: ENES SALKOVIĆ
Pera Kalenić: ADIS MEHANOVIĆ
Rista Todorović: SAŠA HANDŽIĆ
Pera: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Nata Stefanović: URANELA AGIĆ-BURINA
Tetka Savka: SABINA KULENOVIĆ
Tetka Daca: ANĐELA ILIĆ
Soja: SELMA ĆOSIĆ
Jova pop-Arsin: SINIŠA VIDOVIĆ
Teča Jakov: HARIS BURINA
Teča Panta: IŠTVAN GABOR
Učiteljica engleskog jezika: LANA ZABLOCKI-DŽEHVEROVIĆ
Momak iz ministarstva: KERIM DEMIRI
Pantin sin: TAHIR KAVAZ

Ulogom Živke Faketa Salihbegović-Avdagić obilježava dvadeset pet godina plodotvornog glumačkog angažmana u BNP-u Zenica i tridesetpetogodišnjicu posvećenosti Taliji.

Riječ rediteljice
Dosad su mnogi od vas, kao uostalom i ja sama, gledali različite Gospođe ministarke u predstavama koje su se bavile nastojanjima Živke ministarke da bude bogata, cijenjena, otmjena... Mnoge od tih predstava u fokus su stavljale njenu malograđanštinu, prostakluk, kapricioznost... Takav pristup liku temeljen je na činjenici da je Živka ministarka uvijek imala svoje pandane u političkom dekoru društva, da je bila maskota različitih ideoloških predvodnika.

Međutim, šta se događa kada u bilo kojem svevremenom "političkom cirkusu" glavnu ulogu preuzme žena koju krasi vrhunska socijalna inteligencija, žena koja po svaku cijenu želi da izađe iz kolotečine koja joj je rođenjem nametnuta? Šta se događa kada u politici, umjesto muža koji samo figurira, konce poteže njegova supruga? Da li jedan krivi potez znači njen konačan pad ili priliku za neki skori povratak sa još jačim adutima?

Ovom inscenacijom sam željela, zajedno sa glumcima, preispitati da li je Živku ministarku moguće iščitati u satiričkom ključu lišenom naivnosti i lakoće, pozabaviti se čovjekovom sposobnošću "snalaženja" koja ga trajno oslobađa bilo koje vrste odustajanja i kajanja. Živka nije "velika žena", ali su njene ambicije "divovske". S koliko takvih smo danas okruženi?

Slađana Kilibard

Osmrtnicama ba smrtovnice